Κομοτηνή : ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων

10:13 22/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 22-11-2017
Πρωτογενής τομέας
Έρχονται άμεσα Λίντερ, Βιολογική Κτηνοτροφία και Σχέδια Βελτίωσης
Βροχή προκηρύξεων προγραμμάτων ετοιμάζονται για τον πρωτογενή τομέα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Συγκεκριμένα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα επίκειται η προκήρυξη προγράμματος για την ενίσχυση νέων ομάδων παραγωγών. Επίσης επίκειται η προκήρυξη του προγράμματος Λίντερ και το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα προκηρυχθούν και τα Σχέδια Βελτίωσης, καθώς και το πρόγραμμα Βιολογικής Κτηνοτροφίας.
Αυτό

δήλωσε στην περιφερειακή ραδιοεφημερίδα του Δικτύου ΑΜ-Θ της ΕΡΤ ο Τεχνικός Σύμβουλος του Συνεταιρισμού «Θρακών Αμνός», Κωνσταντίνος Μπλιάτσιος, ο οποίος κάλεσε Αγρότες και Κτηνοτρόφους να είναι σε εγρήγορση μαζί με τους μελετητές τους προκειμένου αξιοποιήσουν τα συγκεκριμένα προγράμματα.
Σε ότι αφορά την οργάνωσή τους σε ένα υγιή συνεταιρισμό να συνεταιρισθούν σε υγιή βάση, δήλωσε πως καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει ένα νομοθέτημα της κυβέρνησης, το οποίο θα προβλέπει ένα ειδικό φορολογικό συντελεστή, γεγονός που θα αποτελεί ένα σοβαρό οικονομικό κίνητρο συνεταιρίζεσθαι Αγροτών και Κτηνοτρόφων.
Έρχονται Αυτόματοι πωλητές γάλακτος και παγωτό από αιγοπρόβειο γάλα
Ειδικότερα για το συνεταιρισμό Θρακών Αμνός, που πρόσφατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, εγκαινίασε τις εγκαταστάσεις του Τυροκομείου του, ο κ. Μπλιάτσιος αναφέρθηκε πως μεταξύ των στόχων της εμπορίας του Αιγοπρόβειου γάλακτος και της μεταποίησης του σε πιστοποιημένα προϊόντα, αξιοποιώντας τις τοπικές συνταγές, είναι και η δημιουργία ζώνης γάλακτος στον Έβρο.
Σε ότι αφορά την εγκατάσταση αυτόματων πωλητών γάλακτος σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, αυτά θα γίνουν πριν τελειώσει το 2017. Επίσης πέρα από το κατσικίσιο γάλα, από τους πωλητές θα διατίθεται και παγωτό από αιγοπρόβειο γάλα!
«Θα δημιουργηθεί μια σειρά τοπικών γαλακτοκομικών προϊόντων, η οποία θα φύγει για τις κεντρικές αγορές των Αθηνών και άλλων μεγάλων πόλεων της κεντρικής Ελλάδας, οι οποίες περιμένουν τις νεες πιστοποιημένες και παραδοσιακές συνάμα γεύσεις», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Μπλιάτσιος.
Διευκρινήσεις για την έκδοση άδειας διατήρησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων
Διευκρινιστική εγκύκλιο για τη διαδικασία έκδοσης άδειας διατήρησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εντός και πλησίον οικισμών εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Νίκος Αντώνογλου.
Με την εγκύκλιο αποσαφηνίζονται θέματα ελάχιστων αποστάσεων, χρήσης γης, προϋποθέσεων για την ένταξη μιας κτηνοτροφικής εγκατάστασης στη διαδικασία έκδοσης άδειας διατήρησης, απόδειξης ύπαρξης ζωικού κεφαλαίου και τυχόν μεταβίβασης αυτού.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για τη διευκόλυνση της έγκαιρης υποβολής των αιτήσεων, οι ενδιαφερόμενοι φορείς κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν, μέχρι την 04/12/2017, τουλάχιστον την αίτησή τους στην οποία θα δηλώνουν την επιθυμία ένταξής τους στη διαδικασία, ενώ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση της άδειας μπορούν να τα προσκομίσουν και μετά τις 04/12/2017.

Ενισχύσεις 5,5 εκατ. ευρώ σε 16 φορείς για τη δράση
«Γενετικοί πόροι στην κτηνοτροφία»
Με απόφαση που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκος Αντώνογλου, εγκρίνεται η ένταξη συνολικά δεκαέξι (16) δικαιούχων στη Δράση 10.2.1 «Γενετικοί πόροι στην κτηνοτροφία», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Το ύψος της δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε 5.427.531,10€ και επιμερίζεται στους δικαιούχους, μεταξύ αυτών και ο Κτηνοτροφικός σύλλογος Δράμας.
Περιβάλλον
Αν Στρατιάδης: Δεν σταματάμε τον αγώνα κατά του Χρυσού
Δεν σταματά ο αγώνας και η εγρήγορση των πολιτών της Θράκης, απέναντι στις ορέξεις των Χρυσοθήρων, μέχρι η βιώσιμη ανάπτυξη να πάρει σάρκα και οστά, μια και η σημερινή κυβέρνηση δεν καθιστά σαφές ξεκάθαρα το ΟΧΙ σε αυτές τις καταστροφικές «επενδύσεις» .
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ το μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης –Έβρου κατά της εξόρυξης Χρυσού, Ανέστης Στρατιάδης.
Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή το ομόφωνο ΟΧΙ του Δήμου Μαρωνείας-Σαππών, στις νέες διερευνητικές γεωτρήσεις της Μεταλλευτικής Θράκης.
«Περιμένουμε να έλθει το θέμα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ. όπως πρέπει κανονικά, χωρίς να σημειωθούν παρακάμψεις με σκοπιμότητα και να πάρουν πάλι το ΟΧΙ σαν απάντησή μας και την απάντηση των Περιφερειακών Συμβούλων, όπως το 2012», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Στρατιάδης.
Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Natura
Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για τις Natura 2000 που αφορούν το εργασιακό τους καθεστώς, προχωρούν οι εργαζόμενοι των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, αύριο ζητώντας, μεταξύ άλλων, την άμεση αντικατάσταση των διατάξεων των άρθρων 7 και 11 του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Ουσιαστικά ζητούν την αλλαγή των διατάξεων που αφορούν το νέο εργασιακό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο, το 2018 θα παραμείνει ένα ακόμη μεταβατικό έτος, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Ωστόσο, από το 2019 οι εργαζόμενοι στους εν λόγω φορείς, θα προσλαμβάνονται με οκτάμηνες συμβάσεις, μέσω ΑΣΕΠ. Παράλληλα, ζητούν τη μετάβαση της εργασιακής τους σχέσης σε αορίστου χρόνου συμβάσεις.
Επιμελητήρια
«Ροδόπη, Σταυροδρόμι Ανάπτυξης» και στις φετινές εκλογές του επιμελητηρίου
Ο συνδυασμός «ΡΟΔΟΠΗ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» , με επικεφαλής τον νυν πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Νίκο Αγγελίδη, συμμετέχει στις εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου που θα γίνουν στις 1 Δεκεμβρίου 2017.
Σήμερα και ώρα 19:30’ θα γίνει συνάντηση των υποψηφίων του συνδυασμού στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης και παρουσίασή τους.

–Τον συνδυασμό του για το ΕΒΕ Ξάνθης παρουσίασε ο Γ. Μαυρίδης
Τον ανεξάρτητο συνδυασμό του, με την ονομασία “Συν Επιχειρώ”, για τις προσεχείς εκλογές στο Επιμελητήριο Ξάνθης παρουσίασε ο ξανθιώτης επιχειρηματίας Γιάννης Μαυρίδης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΒΕ Ξάνθης το βράδυ της Δευτέρας 20 Νοεμβρίου.
Στην παρουσίαση των προτάσεων του συνδυασμού για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας δόθηκε έμφαση στην προώθηση πέντε συνολικά πυλώνων ανάπτυξης που αποτελούν προτεραιότητα για το “ΣΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΩ”.

Όσον αφορά την τοπική αγορά διατυπώθηκαν προτάσεις για ενέργειες προβολής της, την διαμόρφωση αγοραστικών κινήτρων και του λεγόμεnου city branding, ενός είδους δηλαδή τοπικής πιστοποίησης των προϊόντων του νομού, την επικοινωνία και συνεργασία με τους γειτονικούς νομούς καθώς και προτάσεις για τα ωράρια και την πρόσβαση στην αγορά σε συνεργασία και με τοπικούς φορείς όπως π.χ. ο δήμος Ξάνθης.
Αυτοδιοίκηση
—-Εργασίες και διακοπή κυκλοφορίας για τον στολισμό της Ξάνθης
Από τον δήμο Ξάνθης ανακοινώθηκε ότι σήμερα την Παρασκευή καθώς και τη Δευτέρα 27 και Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, κατά τις ώρες 15.00 ως 18.00 θα πραγματοποιηθούν επί της οδού 28ης Οκτωβρίου -από την πλατεία Ελευθερίας έως την πλατεία Δημοκρατίας (κεντρική)- εργασίες που αφορούν στον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο της πόλης. Για τον λόγο αυτό θα υπάρξει διακοπή της κυκλοφορίας στο ανωτέρω τμήμα της 28ης Οκτωβρίου.

Πολιτισμός

Η συγγραφέας Βίκη Τσελεπίδου στη Λέσχη Κομοτηναίων
Ο Σύλλογος Καππαδόκων και Μικρασίας του Νομού Ροδόπης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γλωσσολογίας ΤΕΦ του ΔΠΘ ,της εκδόσεις Νεφέλη και την εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου «Αλεπού, αλεπού, τι ώρα είναι;» της συγγραφέας Βίκης Τσελεπίδου από την Ξάνθη, σήμερα στη Λέσχη Κομοτηναίων στις 19.00.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Σπύρος Κιοσσές από το ΔΠΘ, η Γεωργία Ντεμίρη μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΔΠΘ ο Χαράλαμπος Οταμπάσης υποψήφιος διδάκτορας στο ΔΠΘ και συντονίστρια θα είναι η Τζένη Κατσαρή –Βαφειάδη από την εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης.
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η συγγραφέας Βίκη Τσελεπίδου
—–Χειμερινά λαογραφικά έθιμα στη ΦΕΞ
Στo πλαίσιo της θεματικής ενότητας 2-3 πράγματα που ξέρω για… τις πόλεις η Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου Υποψήφια Διδάκτωρ Λαογραφίας ΔΠΘ, παρουσιάζει «Τα “νικολοβάρβαρα” και τα άλλα χειμερινά λαογραφικά έθιμα», σήμερα στις [20.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, εν λόγω, ειδήσεις, υγιή, παγωτο, αλεξανδρουπολη, αθηνα, ελλαδα, δραση, απεργια, natura, ΑΣΕΠ, εκλογες, εβε, city, δπθ, ξανθη, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εφημεριδα δημοκρατια, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, απεργια μμε, θεματα πανελληνιων, απεργια ταξι, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, πανελληνιες 2012, εκλογες 2012, βικυ σταματη, βουλευτικές εκλογές 2012, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, απεργια 6 νοεμβρίου, απεργια 8 νοεμβριου, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, εκλογες 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, δικαιολογητικα, δημος ξανθης, το θεμα, αιτηση, δπθ, θεμα, προγραμμα, σημερινη, υψος, ωρα, αγορα, αλεπου, αοριστου χρονου, αφορμη, βιβλιο, βιωσιμη αναπτυξη, βραδυ, γαλα, γεγονος, γεωργια, γινει, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, δημος, δικτυο, δοθηκε, εβε, εγρηγορση, εθιμα, αιθουσα, ευρω, εν λόγω, επικοινωνια, επιθυμια, ετος, εφημεριδα, υγιή, θεοδωριδου, ιστορικο, εκδοσεις, κυβερνηση, λεσχη, λογο, νεφελη, νικο, οστα, παρουσιαση, περιφερειακο, προγραμματα, κτηνοτροφια, συγκεκριμενα, σειρα, σχεδια, τμημα, φοιτητρια, κωνσταντινος, ωρες, αγορες, αγωνας, city, εμφαση, natura, σπυρος, θεματα
Τυχαία Θέματα