Πέθανε ο Αμερικανός αστροναύτης Τζον Γκλεν

00:16 9/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Τζον Γκλεν, ο πρώτος Αμερικανός που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, ενώ διετέλεσε για χρόνια γερουσιαστής, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας του Οχάιο Τζον Κασίς.

«Ο Τζον Γκλεν είναι και θα είναι για πάντα, ο απόλυτος ήρωας της πολιτείας του Οχάιο και ο θάνατος του σήμερα αποτελεί περίσταση πένθους για όλους εμάς», τόνισε με ανακοίνωση του ο κυβερνήτης του Οχάιο.

Υπενθυμίζεται

ότι ο Τζον Γκλεν τον Φεβρουάριο του 1962 απογειώθηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ μέσα στη διαστημική κάψουλα Friendship 7 Mercury. Έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Ήταν ο πέμπτος άνθρωπος μετά τους κοσμοναύτες Γιούρι Γκαγκάριν και Γκέρμαν Τίτοφ και τους συναδέλφους του στην αποστολή Mercury Seven που πήγε στο διάστημα.

Ο Γκλεν είχε αρχίσει την καριέρα του ως πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, ενώ είχε διατελέσει και γερουσιαστής του Οχάιο από το 1974 έως το 1999.

Το 1998 η NASA τον προσέγγισε και πάλι για να επιστρέψει στο διάστημα. Έτσι στις 29 Οκτωβρίου 1998 το διαστημόπλοιο Discovery απογειώθηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ και ο 77χρονος Γκλεν έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία αστροναύτης που ταξίδεψε στο Διάστημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBCNEWS

Keywords
Τυχαία Θέματα