Περιοδεία Κοτζιά σε Ινδία, Σιγκαπούρη και Ν. Κορέα – Στην Αφρική ο Τ. Κουίκ

12:59 28/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Επίσημες επισκέψεις στην Ινδία, την Σιγκαπούρη και την Νότιο Κορέα πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της Ασίας και την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στο Νέο Δελχί με την Ινδή ομόλογο του Σούμα Σουαράϊ με την οποία συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, περιφερειακά θέματα και υπέγραψαν συμφωνία αεροπορικής Συνεργασίας και Μνημονίου

Συνεργασίας για Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας. Επόμενος σταθμός του Νίκου Κοτζιά είναι η Σιγκαπούρη, όπου ιδρύθηκε και θα αρχίσει να λειτουργεί για πρώτη φορά ελληνική πρεσβεία.

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ βρίσκεται στην Αμπιτζάν, την πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 5η Διάσκεψη Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικανικής Ένωσης.

Στην ατζέντα της διήμερης Συνόδου συμπεριλαμβάνονται θέματα που αφορούν το μεταναστευτικό, την ασφάλεια και τη διεθνή τρομοκρατία, τις σχέσεις ΕΕ- Αφρικής και την οικονομική ανάπτυξη της αφρικανικής ηπείρου, με έμφαση στην επένδυση της νεολαίας για ένα βιώσιμο μέλλον.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Κουίκ θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων, τόσο με Ευρωπαίους ομολόγους του, όσο και με εκπροσώπους κρατών – μελών της Αφρικανικής Ένωσης.

Σημειώνεται πως φέτος συπληρώνονται 10 χρόνια από τη θέσπιση της κοινής στρατηγικής Αφρικής-ΕΕ και κοινός στόχος είναι η 5η Σύνοδος να αποτελέσει σημαντική ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο ηπείρων. Σε ανακοίνωσή της για τη Σύνοδο, η ΕΕ επισημαίνει πως η ίδια και τα κράτη-μέλη της «συνεισφέρουν περισσότερο από όλους στην προώθηση της ανάπτυξης, της σταθερότητας και της ειρήνης στην Αφρική».

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα