Πέντε βήματα για να χάσετε βάρος πριν από τις γιορτές

15:12 30/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο καιρός πλησιάζει. Σε λιγότερο από ένα μήνα έχουμε Χριστούγεννα… Λίγο εκείνο το περσινό μαύρο φόρεμα ή το κοστούμι σας που θέλετε να φορέσετε και τρομάζετε και μόνο με την ιδέα ότι δεν θα σας χωρά, λίγο τα «2-3 κιλάκια του καλοκαιριού» που δεν χάσατε ποτέ και αρχίζουν οι σκέψεις για δίαιτες αποτοξίνωσης, πείνας και η απόλυτη τρέλα.

Αποφασίζετε ότι από αύριο θα πηγαίνετε για τρέξιμο καθημερινά. Τρώτε όλη την ημέρα λίγο μαρουλάκι και ακόμη

λιγότερο ψωμί και να οι βραδινές επιδρομές στο ψυγείο και ο γνωστός φαύλος κύκλος τύψεων πάνω από τη ζυγαριά.

Τελικά όμως τα πράγματα δεν είναι όσο δύσκολα φαντάζεστε!

Ακολουθήστε αυτά τα 5 βήματα για να διατηρήσετε ή ακόμα και για να χάσετε λίγο βάρος πριν τις γιορτές:

1.Ψυχραιμία

Γιατί; Γιατί είμαστε πολύ κοντά στις γιορτές και όλοι ξέρουμε ότι δεν θα προλάβουμε να χάσουμε 10 κιλά σε ένα μήνα, όσο και να το θέλαμε. Οπότε τί μας απομένει; Ψυχραιμία και φροντίδα.

Φροντίστε να κάνετε ανά 3 ώρες γεύματα, γιατί απλά έτσι ενεργοποιείται ο μεταβολισμός. Αυτό το μοτίβο θα το συνεχίσετε και τις “αμαρτωλές” ημέρες των γιορτών, γιατί η τακτική του μένω νηστική/ος όλη την ημέρα για να “εξισορροπήσω” αυτά που θα φάω στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μόνο καταστρεπτική είναι. Πόσο μάλλον όταν τρώμε ελάχιστα…

Όταν τρώμε, ο μεταβολισμός μας ενεργοποιείται για να διασπάσει την τροφή και να την αξιοποιήσει. Όταν δεν τρώμε τίποτε ο οργανισμός μας υπολειτουργεί, γιατί πολύ απλά ενεργοποιεί ενστικτωδώς τον μηχανισμό επιβίωσης και αυτοσυντήρησης για να μην πεθάνουμε από ασιτία… όσο περίεργο και να σας φαίνεται.

Με απλά λόγια δεν καταναλώνει ενέργεια για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε κατά την περίοδο ασιτίας-δίαιτας- αποτοξίνωσης. Και όταν εμείς τελικά εγκαταλείπουμε την εξαντλητική δίαιτα τότε αποθηκεύει λίπος για να είναι προετοιμασμένος για την επόμενη περίοδο ασιτίας (το γνωστό φαινόμενο jo-jo).

Συμβουλή:

Κάντε 5 γεύματα την ημέρα (ανά 3-4 ώρες). Τα ενδιάμεσα σνακ εκτός από φρούτα μπορούν να είναι αποξηραμένα φρούτα, κριτσίνια ή κάποια μπάρα δημητριακών.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας για 5-10 ημέρες, που εσείς θα επιλέξετε μέσα στο χρονικό διάστημα από 1 Δεκέμβρη έως τις 10 Ιανουαρίου να απολαύσετε κάποια έξοδο με φίλους, ένα οικογενειακό τραπέζι ή ακόμα μια ημέρα που θέλετε να κάτσετε σπίτι με τις πιτζάμες τρώγοντας οτιδήποτε σας αρέσει. Χωρίς πάντα να ξεχνάτε τα 5 γεύματα ανά 3-4ωρο.

2.Πρωινό

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα: Πρωινό δεν είναι ένας καφές και φύγαμε…

Η καλή μέρα ξεκινάει με ένα γεμάτο πρωινό. Βοηθάει τον οργανισμό να ενεργοποιηθεί μετά από την πολύωρη νυχτερινή νηστεία (δεν το ονόμασαν τυχαία οι Άγγλοι “break-fast” …σπάω τη νηστεία). Επίσης μη ξεχνάτε ότι όσοι τρώνε πρωινό έχουν χαμηλότερα ποσοστά λίπους από αυτούς που πίνουν μόνο έναν καφέ και λιγότερες “λιγούρες” κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συμβουλή:

Αν δεν προλαβαίνετε τα κλασικά πρωινά όπως 1 τοστ ή γάλα με κορν φλέικς, μπορείτε να διαλέξετε από τα παρακάτω:

-1 κουλούρι με τυρί ή κασέρι και 1 χυμός

-1 μπάρα δημητριακών με ένα χυμό

-1 φρουτοσαλάτα με γιαούρτι (ευτυχώς είναι της μόδας και τα βρίσκετε παντού)

-1 τορτίγια με κασέρι, γαλοπούλα (αποφεύγετε μανούρι, μπέικον κ σος με μαγιονέζα)

-αποφύγετε την τυρόπιτα και οτιδήποτε έχει πολλά λιπαρά….θα σας πεινάσουν περισσότερο.

3.Όχι βραδινό μετά τις 8

Ακόμα μια παγίδα που οδηγεί σε επιδρομές σε ψυγεία, ζαχαροπλαστεία και κάθε είδους delivery κατά τις 11 το βραδάκι. Το τελευταίο γεύμα της ημέρας πρέπει να καταναλώνεται 2-3 ώρες προ ύπνου. Έτσι αν συγκαταλέγεστε στο 80% του πληθυσμού το τελευταίο γεύμα σας θα πρέπει να είναι κατά τις 10. Και με γεύμα δεν εννοούμε μόνο ένα γιαουρτάκι, ούτε βέβαια το άλλο άκρο δηλαδή ένα σάντουιτς με γύρο και 5-6 σοκολατάκια στα κρυφά. Και να θυμάστε πως οι υδατάνθρακες δεν μετρατρέπονται σε λίπος, παρά μόνο όταν καταναλώνονται χωρίς μέτρο…κοινώς…δεν παχαίνουν αρκεί να μην φάμε μεγάλες ποσότητες. Είτε αυτό συμβαίνει μέσα στην ημέρα, είτε τις βραδινές ώρες.

Συμβουλή:

Εναλλακτικές για υγιεινά και διαιτητικά βραδινά:

-Σαλάτα και ένα τοστ (χωρίς μαγιονέζα)

-Γιαούρτι ή γάλα με 5 κ. σούπας κορν φλέικς (και όχι το μισό κουτί) και αποξ. φρούτα

-1 σουβλάκι σε πίτα (χωρίς πατάτες) και σαλάτα (λαχανικά όχι “αλοιφές”)

-Σαλάτα του Σεφ ή Ceasar’s με κρουτόν ή με ένα μικρό παξιμαδάκι

-Ντάκο με φέτα, ντομάτα και ελιές

4.Μίλησε κανείς για γυμναστήριο;

Η αλήθεια είναι ότι η άσκηση σε συνδυασμό με διατροφή μακροπρόθεσμα …μακροπρόθεσμα όμως…έχει καταπληκτικά αποτελέσματα. Σε 10-20 ημέρες δεν θα καταφέρεις να εξαφανίσεις την κυτταρίτιδα ή να κάνεις γράμμωση. Οπότε, εαν δεν είσαι άνθρωπος του γυμναστηρίου προσπάθησε να ξεκινήσεις με μικρές αλλαγές που σε ευχαριστούν. Θα περίμενες ποτέ απο ένα παιδί που μόλις έκανε τα πρώτα του βηματάκια να αρχίσει να τρέχει;…δε νομίζω… Οπότε μην έχεις την απαίτηση από τον ευατό σου απο εκεί που δεν γυμνάζεται να κάνει 3…4…5 δίωρες προπονήσεις στο γυμναστήριο.

Αυξάνοντας την δραστηριότητά σου θα βοηθήσεις να μειωθούν οι κατακρατήσεις με αποτέλεσμα να μην σε στενεύουν τόσο τα ρούχα.

Συμβουλή:

-Μπορείτε να πάτε στη δουλειά με τα πόδια ή να κάνετε τη μισή διαδρομή εάν είναι μεγάλη η απόσταση.

-Πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ και στο περίπτερο με τα πόδια. Εννοείται.

-Κανονίζετε πιο συχνές και μεγαλύτερες χρονικά βόλτες με τα παιδιά ή με το σκύλο.

-Δεν χρησιμοποιείτε ασανσέρ. Ανεβαίνετε όσους ορόφους μπορείτε με τα πόδια και συνεχίζετε με το ασανσέρ όταν δεν αντέχετε.

-Τι θα λέγατε να προγραμματίσετε 2-3 φορές την εβδομάδα ένα μισάωρο περίπατο;

-Μπορεί αυτή η περίοδος να είναι τελικά μια καλή αφορμή να “ξεκινήσετε γυμναστήριο” ή κάποια άλλη αθλητική δραστηριότητα.

5. Γιατί είναι τρόπος ζωής

Και κάπου εδώ φτάνουμε στο αγαπημένο μου μότο. Κάντε το τρόπο ζωής…γιατί όλα είναι θέμα αντίληψης και στάσης ζωής.

Κάντε μικρές και σταθερές αλλαγές, ώστε να ενταχθούν ομαλά στην καθημερινότητά σου και να γίνουν κομμάτι της.

Είναι προτιμότερο να γυμνάζεστε 1-2 φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, παρά εντατικά 6 μέρες την εβδομάδα για ένα μήνα.

Δεν υπάρχει καμία μαγική δίαιτα, ούτε χάπι… εκτός και αν βρήκατε κανένα ξεχασμένο νεραϊδένιο μαγικό ραβδί. Όπου ακούτε μεγάλες κουβέντες και δραστικά αποτελέσματα …μην τα εμπιστεύεστε. Τίποτα δεν παχαίνει και τίποτα δεν απαγορεύεται.

Ας τελειώνουμε επιτέλους με αυτό το καλοστημένο αστείο με τους υδατάνθρακες και τη γλουτένη. Δεν μας παχαίνουν και ναι, μπορείτε να φάτε κρέας με πατάτα.

Μπορείτε να καταναλώνετε και πάνω απ’ όλα να γεύεστε όλες τις τροφές σε λογικές ποσότητες... Και μην πείτε ότι δεν γνωρίζετε πόσο είναι μια φυσιολογική μερίδα. Τηρήστε τους βασικούς κανόνες της Μεσογειακής Διατροφής και θα αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα.

Είναι το σώμα μας, η υγεία μας…φροντίστε το σώμα σας, όπως θα κάνατε και με ένα παιδί… Γιατί είναι τρόπος ζωής.

της Βαλεντίνας Δερμιτζάκη

Διατροφολόγου – Διαιτολόγου – Συμβούλου διατροφικής συμπεριφοράς (nutrition.dermitzaki.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα