Πέντε δήμαρχοι αντίθετοι στο ΣΔΙΤ Πελ/σου για τα απορρίμματα

21:40 4/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την αγωνία τους για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εξέφρασαν, σήμερα-μέσω συνέντευξης Τύπου στην Τρίπολη-πέντε (5) Δήμαρχοι (‘Άργους-Μυκηνών, Τρίπολης, Σπάρτης, Κορίνθου, Βόρειας Κυνουρίας) της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Εξέφρασαν την αντίθεσή τους όσον αφορά τις προτεινόμενες προδιαγραφές του ΣΔΙΤ της Περιφερειακής Αρχής και μίλησαν για «οικονομική αδυναμία» των πολιτών τους να συνεισφέρουν άνω των 100 ευρώ τον τόνο, την ίδια ώρα που άλλες Περιφέρειες έχουν κλείσει συμφωνίες με…ταβάνι

τα 50 ευρώ. Συγχρόνως, μίλησαν για «απενταγμένο έργο» απ’ το ΕΣΠΑ και για «ληστρικό μοντέλο».

Κατηγόρησαν τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για «αποτυχία στο έργο της λύσης του προβλήματος» και δήλωσαν ότι «αποσύρουν» την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση και προς τον κ. Πέτρο Τατούλη.

Κατέθεσαν την αγωνία τους για τις χωματερές και τα πρόστιμα και επανέλαβαν την πρόθεσή τους να διαχειριστεί τα σκουπίδια ο πρώτος βαθμός της Αυτοδιοίκησης-μέσω ΦΟΔΣΑ- αλλά και να προχωρήσει το ενδιάμεσο-μεταβατικό στάδιο της διαχείρισης (ισχυρίστηκαν ότι υφίσταται αυτή η δυνατότητα).
Τέλος, έκαναν έκκληση στον ΣΥΡΙΖΑ να μην υλοποιήσει το συγκεκριμένο ΣΔΙΤ της Περιφέρειας.

«Θα είναι σκάνδαλο εάν αυτό επιλεχθεί. Οι τοπικές μας μονάδες ήδη υλοποιούν την διαχείριση. Το ΣΔΙΤ θα είναι δυσμενέστερο απ΄την δική μας πρόταση, διότι το κόστος θα μεγαλώνει, αφού αυτό προβλέπεται στην σύμβαση, μιας και συνδέεται με την αλλαγή της σύνθεσης του προιόντος. Είναι σκάνδαλο που το κεντρικό κράτος αρνείται τις προσωρινές λύσεις που εμείς έχουμε», δήλωσε με έμφαση ο Δήμαρχος της Κορίνθου, κ.Αλέξανδρος Πνευματικός, που χαρακτήρισε το μοντέλο του ΣΔΙΤ «ληστρικό».
Ο Δήμαρχος Άργους, κ.Δ. Καμπόσος, μεταξύ άλλων τόνισε:»Υπάρχει οικονομική αδυναμία του πληθυσμού να πληρώσει τα τέλη για τα σκουπίδια εάν εφαρμοσθεί το εν λόγω ΣΔΙΤ. Εμείς, στο Άργος, έχουμε ήδη κάνει διαγωνισμό και ο τόνος θα στοιχίσει 45,17 ευρώ και όχι 120 ευρώ που θα φτάσει με το ΣΔΙΤ. Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει στην αρχική της θέση».

Ο Δήμαρχος της Τρίπολης, κ. Δημ. Παυλής, τόνισε για το θέμα:» Θέλουμε λύση με κόστος συμβατό για τον πολίτη. Η Τρίπολη έχει πάρει διαχειριστική επάρκεια και ετοιμάζεται να βγάλει την προκήρυξη για τον διαγωνισμό που θα έχει 40 ευρώ τον τόνο για τα σκουπίδια».

Ο Βαγγέλης Βαλιώτης (Δήμαρχος Σπάρτης), υπενθύμισε ότι η «διαχείριση είναι του α βαθμού Αυτοδιοίκησης», ενώ δεν δέχθηκε να πληρώσει ο Δήμος του τα πρόστιμα που υπάρχουν. Συγχρόνως, γνωστοποίησε και το πρόγραμμα της ανακύκλωσης («πόρτα-πόρτα») που…τρέχει στην περιοχή του.

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας ( Παναγιώτης Μαντάς) επέμεινε στην «μεταβατική διαχείριση» και κατήγγειλε την «πίεση» που δέχονται οι Δήμοι για να συμφωνήσουν με το ΣΔΙΤ.
Το μέλος του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων και πρώην Δήμαρχος Β. Κυνουρίας, κ, Μανώλης Σκαντζός, μίλησε για «αποτυχία Τατούλη», άφησε «αιχμές» για την στάση του Δημάρχου Καλαμάτας, κ. Νίκα. «Αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας προς την κυβέρνηση και τον Περιφερειάρχη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκαντζός.

φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

Keywords
Τυχαία Θέματα