Πενήντα χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη - Εκδηλώσεις μνήμης

13:15 22/5/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Με πορείες ειρήνης και εκδηλώσεις μνήμης τιμάται σήμερα ο μεγάλος αγωνιστής της Ειρήνης και της Δημοκρατίας Γρηγόρης Λαμπράκης, ο οποίος σαν σήμερα πριν από 50 χρόνια, δέχθηκε δολοφονική επίθεση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πορεία στη Θεσσαλονίκη διοργανώνει σήμερα η Επιτροπή για τη Διεθνή
Ύφεση και Ειρήνη, η οποία θα καταλήξει στο σημείο όπου δέχθηκε τη δολοφονική επίθεση στη συμβολή Ερμού και Βενιζέλου όπου και θα κατατεθούν στεφάνια στο μνημείο του. Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί και έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Εγνατία ενώ την Κυριακή, οι επιτροπές ειρήνης Πελοποννήσου της ΕΕΔΥΕ (Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη), θα πραγματοποιήσουν στη μνήμη του, την 30η παμπελοποννησιακή πορεία ειρήνης.

Δείτε την εκπομπή αφιέρωμα στον Γ. Λαμπράκη Αληθινά Σενάρια της ΕΤ3

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ήταν το 14ο παιδί από τα συνολικά 18 που απέκτησαν οι γονείς του. Σπούδασε ιατρική και είχε ιδιωτικό ιατρείο, αλλά μια φορά την εβδομάδα εξέταζε δωρεάν τους άπορους ασθενείς. Ήταν αθλητής με πολλές διακρίσεις και την περίοδο της κατοχής διοργάνωνε αγώνες, διαθέτοντας τα έσοδα σε λαϊκά συσσίτια. Το 1961 εξελέγη βουλευτής Πειραιά, συνεργαζόμενος με την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά.


Στις 22 Μαΐου του 1963 ο Γρηγόρης Λαμπράκης πήγε στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει σε εκδήλωση που είχε διοργανώσει η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη.

Πριν αρχίσει όμως η εκδήλωση, συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο εκατοντάδες παρακρατικοί και αστυνομικοί. Ο Λαμπράκης χτυπήθηκε με ρόπαλο στο κεφάλι καθώς έμπαινε στην αίθουσα που θα μιλούσε, ενώ κατά την έξοδο του οι παρακρατικοί τον τραυμάτισαν θανάσιμα.

Υπέκυψε πέντε μέρες αργότερα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο θάνατος του Γρηγόρη Λαμπράκη ήταν αποτέλεσμα τροχαίου δυστυχήματος. Η αποκάλυψη της δολοφονίας έγινε ύστερα από επίμονες προσπάθειες δημοσιογράφων και δικαστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα