Παυλόπουλος:Αυτονόητο δικαίωμα της Ελλάδας η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

21:54 6/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ως αυτονόητο δικαίωμα της Ελλάδας χαρακτήρισε την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος σε ομιλία του, στη εκδήλωση για τον εορτασμό απελευθέρωσης της Αθήνας από τη ναζιστική Κατοχή .

Τις χαρακτήρισε «νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες«, ενώ αναφερόμενος στα «μορφώματα του ναζισμού που ακόμη βλέπουμε και στην πατρίδα μας, επεσήμανε ότι δεν πρέπει να τα υποτιμάμε, αλλά ούτε κι

η Ευρώπη να τα υποτιμά διότι εκεί είναι εντονότερα».

Για να πολεμηθεί ο εφιάλτης του ναζισμού πρέπει να υποστηριχθεί η αξία του ανθρώπου.»Κάθε φοβικό σύνδρομο είναι ντροπή» υπογράμμισε και τόνισε ότι αυτά τα μορφώματα αποτελούν κίνδυνο ώστε να διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός της Ευρώπης.

Με αφορμή την έκθεση «Αθήνα 1940-1944, Η πόλη και οι άνθρωποί της. Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση,Απελευθέρωση» την οποία εγκαινίασε, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «σε αυτήν την περίοδο η Αθήνα συμβόλιζε την πόλη του ΟΧΙ, την πόλη της εθνικής αντίστασης, της έκρηξης ελευθερίας διότι υπήρξε πάντοτε «αιώνια κιβωτός του παγκόσμιου πολιτισμού».

Για «πρωτοβουλία ανασύστασης της συλλογικής μνήμης που έρχεται σε αντίθεση με την λήθη, την χειραγώγηση της σκέψης» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης και υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια έκθεση με σπάνιο αρχειακό υλικό της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.» Τα τραύματα από την γερμανική κατοχή δεν έχουν κλείσει ακόμη» είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι μένει ανοιχτό το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή κρίση και τις φωνές της ακροδεξιάς και της μισαλλοδοξίας, τόνισε ότι οφείλουμε να αντισταθούμε στην μονομέρεια, στους βάνδαλους και να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή»

«Η Αθήνα γιορτάζει σήμερα» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Διονύσης Τσακνής, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι η εν λόγω έκθεση δίνει την ευκαιρία «να επικαιροποιήσουμε το αίτημα της επανόρθωσης της αδικίας».

Η έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού και η θεματική έκθεση βιβλίου, διοργανώνονται από την Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλίου στο πλαίσιο του εορτασμού της απελευθέρωσης της Αθήνας και τελούν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Πηγή – Φωτογραφία : ΑΠΕ -ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα