Πανελλήνιες εξετάσεις -Το αποκορύφωμα του άγχους

15:18 12/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Πανελλήνιες εξετάσεις 2016 -η αγωνία και το άγχος παιδιών και γονέων κορυφώνονται. Θα μπορέσουν τα παιδιά να φανούν αντάξια των προσδοκιών των γονιών; Θα καταφέρουν να υλοποιήσουν τα όνειρά τους; Και αν αποτύχουν, μήπως απογοητεύσουν γονείς και καθηγητές;


Η λέξη “εξετάσεις” είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με πολύωρη μελέτη και άγχος.

Καιρό πριν από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, τα παιδιά δουλεύουν εντατικά για να είναι έτοιμα όταν θα φτάσει αυτή

η στιγμή, με αποτέλεσμα να φορτώνονται με άγχος. Σίγουρα το στρες των εξετάσεων έως ένα σημείο είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ωστόσο, αν δεν υπάρχει σωστή διαχείριση και ξεπερνά τα φυσιολογικά όρια, τότε χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση.

Συμπτώματα του άγχους

Ταχυκαρδία, τάση λιποθυμίας, βάρος στο στήθος, πονοκέφαλοςΔυσκολία στον ύπνο (ή εφιάλτες)Μειωμένη όρεξη για φαγητόΑνησυχία, νευρικότητα, κλάμαΔυσκολία συγκέντρωσης για διάβασμαΔυσκολία απομνημόνευσης των μαθημάτωνΣυνεχής ενασχόληση με επιδόσεις και βαθμούςΣυμβουλές στους υποψηφίους Καλή οργάνωση της εξεταστέας ύλης ώστε να γίνει σωστή διαχείριση του χρόνου.Σημειώσεις και επισημάνσεις (με διαφορετικά στυλό/μαρκαδόρους) κάποιων σημείων στην ύλη.Πριν από τις εξετάσεις: μελέτη όσων δυσκολεύουν. Τα άλλα σε 2η προτεραιότητα.Συχνά και μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της μελέτης.
• Ανταλλαγή πληροφοριών με φίλους και συμμαθητές. Αυτό βοηθάει στον εντοπισμό ελλείψεων και αδυναμιών.Όχι στους εξαντλητικούς ρυθμούς και στα ξενύχτια. Άλλωστε το βασικό διάβασμα έχει προηγηθεί, ενώ τώρα γίνονται απλώς επαναλήψεις.Καλό, θρεπτικό και όχι βαρύ φαγητό, σε μικρά γεύματα, πλούσια σε υδατάνθρακες, που βοηθούν το μυαλό, πρωτεΐνες και βιταμίνες.
• Τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα ύπνος.Κίνηση στα διαλείμματα (ποδήλατο, περπάτημα).

Σε περίπτωση άγχους και πανικού κατά την ώρα της εξέτασης, η ενδεδειγμένη τακτική είναι:

σταματούν οι αρνητικές σκέψεις και αντικαθίστανται με θετικές,βαθιές αναπνοές,ωραίες σκέψεις (κάποια όμορφη εικόνα, όπως διακοπές, αγαπημένο πρόσωπο κ.λπ.)Μέτρο και στο… διάβασμα

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποια παιδιά μετά το τέλος των εξετάσεων καταρρέουν ψυχικά, με αποτέλεσμα να παθαίνουν κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές διαταραχές. Άλλα πάλι παιδιά, ενώ δεν θέλουν να σπουδάσουν, ρίχνονται στη μάχη των εξετάσεων για να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες των γονιών τους. Οι γονείς οφείλουν να θυμόνται ότι κάποτε ήταν κι αυτοί παιδιά και ίσως να βίωναν την ίδια πίεση που νιώθουν και τα παιδιά τους τώρα.

Αυτό που θέλουμε είναι ψυχικά υγιή παιδιά και όχι απαραίτητα σπουδασμένα. Άλλωστε, σημασία έχει όποιο επάγγελμα και αν επιλέξουν να το αγαπήσουν και να το κάνουν καλά.

Οι εξετάσεις δεν είναι το εισιτήριο για επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά ούτε και μοναδικός τρόπος επιβεβαίωσης των ικανοτήτων του παιδιού σας.

Για ήρεμους γονείςΈχετε στο μυαλό σας ότι το παιδί δίνει εξετάσεις και όχι εσείς.Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι, γιατί, αν εσείς είστε ήρεμοι, θα είναι και τα παιδιά.Αυτό που έχει ανάγκη το παιδί σε αυτήν τη φάση είναι να είστε κοντά του, να το ακούσετε και να μοιραστείτε τις ανησυχίες και τους φόβους του.Μην υπενθυμίζετε στο παιδί να διαβάσει κάθε φορά που το βλέπετε να κάθεται, γιατί το ίδιο γνωρίζει τους ρυθμούς του. Θυμηθείτε πως, αν νιώσει πίεση από εσάς, μπορεί να κάνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή να διαβάζει ελάχιστα.Μην φροντίζετε το παιδί περισσότερο από όσο χρειάζεται -δεν είναι άρρωστο, απλώς δίνει εξετάσεις. Σταθείτε διακριτικά κοντά του και, όταν θελήσει κάτι, θα το ζητήσει.

The post Πανελλήνιες εξετάσεις -Το αποκορύφωμα του άγχους appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα