Λάρισα : Καταστροφική η χρονιά για τα κεράσια

14:14 12/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους δενδροκαλλιεργητές της Αγιάς για τα προβλήματα που εμφανίζονται στην παραγωγή προιόντων, κεράσια , ροδάκινα, αχλάδια και μήλα, εξαιτίας του παγετού που επικράτησε στις 26 Μαρτίου. Αυτή την περίοδο το πρόβλημα εστιάζεται σε περιοχές της Μελιβοίας και της Σωτηρίτσας, όπου καλλιεργούνται πάνω από 2.000 στρέμματα κερασιές, αλλά και σε πρώιμες ποικιλίες των γύρω περιοχών του Δήμου Αγιάς.

Αρχικά υπήρξε μεγάλη ανθοφορία στις κερασιές, σύμφωνα με τους παραγωγούς, στη συνέχεια τα λουλούδια δεν έδεσαν ώστε να σχηματίσουν καρπό και έτσι επήλθε η σημαντική

φετινή δραματική μείωση της παραγωγής. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Λάρισας ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Αγιάς για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Σμυρλής ο οποίος είπε : «Φέτος η παραγωγή δεν είναι απλά μειωμένη, δεν υπάρχει καθόλου, είναι καταστροφική για την για χρονιά για τα κεράσια, από 80 έως 100%, δεν αξίζει να πάμε να μαζέψουμε, αρνούμαστε να πληρώσουμε ασφάλεια για ένα προϊόν που δεν υπάρχει.

Εμείς σαν δήμος Αγιάς, πριν από τις γιορτές του Πάσχα καλέσαμε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ σε σύσκεψη στο δημαρχία της Αγιάς, κάναμε περιοδεία σε όλη την περιοχή, όπου ο ΕΛΓΑ αποφάνθηκε ότι δεν είναι παγετός αλλά είναι ήπιος χειμώνας. Ο ΕΛΓΑ δεν θέλει να αποζημιώσει, ενώ δέχεται ότι υπάρχει παγετός, δεν δέχεται ότι υπάρχει ζημιά. Περιμένουν να τελειώσει όλη αυτή η φασαρία, δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν. Η ανθοφορία είναι το πιο ευαίσθητο στάδιο ενός φυτού, υπάρχει παθογόνο αίτιο, αλλά δεν υπάρχει η βούληση».

Ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε και στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς να διαμαρτυρηθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς και να ζητήσει τη συνδρομή τους για αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών από τον παγετό.
«Την Τρίτη το βράδυ σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, ψηφίσαμε διαμαρτυρία η οποία θα σταλεί στον ΕΛΓΑ και σε όλους τους αρμόδιους φορείς».

The post Λάρισα : Καταστροφική η χρονιά για τα κεράσια appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα