Πανελλαδική συγκέντρωση αγροτών στο Κιλελέρ στις 19 Μαρτίου

15:16 2/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την αποτίμηση της μεγάλης κινητοποίησης που διήρκεσε 25 μερόνυχτα και τον προγραμματισμό δράσης για το επόμενο διάστημα με πρώτο σταθμό των αγωνιστικό εορτασμό της εξέγερσης των κολίγων στο Κιλελέρ την Κυριακή 19 Μαρτίου στο χώρο του Ηρώου, συζήτησαν σήμερα στη Λάρισα εκπρόσωποι των μπλόκων της Πανελλαδικής Επιτροπής.
Όπως τονίστηκε στόχος του αμέσως επόμενου διαστήματος είναι να γίνουν συνεδριάσεις των αγροτικών συλλόγων , συσκέψεις και περιοδείες στα χωριά για να επανακαθοριστούν

τα αιτήματα και δράσεις αλλά κυρίως να καταρτιστεί ένα αγωνιστικό πρόγραμμα για τα προβλήματα που παραμένουν και οξύνονται. Οι αγρότες επεσήμαναν πως «η πολιτική της κυβέρνησης μας οδηγεί στο ξεκλήρισμα και στη φτωχοποίηση και πιστεύουμε πως η μοναδική απάντηση πρέπει να είναι η οργανωμένη μαζική συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις».
Ο πρόεδρος της ΕΟΣΝ Λάρισας Ρίζος Μαρούδας μίλησε για τις μεγάλες πιέσεις που δέχθηκαν οι αγρότες να μην συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και «καταφέραμε να βγούμε στο δρόμο, με τον αγώνα μας αναδείξαμε τα προβλήματά μας, αναδείξαμε και αιτήματα πάλης που μπορούν, εφόσον ικανοποιηθούν ορισμένα από αυτά θα διατηρήσουν στην παραγωγή. Μεγάλη παρακαταθήκη αυτής της κινητοποίησης είναι πως παρά τις πιέσεις για να μην εκφραστεί η αγανάκτηση και τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, στήθηκαν τα μπλόκα. Έγινε όμως και ο διαχωρισμός με τους μεγαλοαγρότες σε σχέση με τα αιτήματα , φάνηκε ξεκάθαρα ότι υπάρχουν δύο γραμμές στο αγροτικό κίνημα, αυτό που εκφράζει το μεγάλο οργανωμένο αγροτικό κίνημα με την Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων που είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες και υπάρχουν και οι μεγαλοαγρότες που θέλουν να συγκεντρώσουν τη γη και την παραγωγή στα δικά τους τα χέρια».

Ο πρόεδρος της ΕΟΣΝ Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας επεσήμανε την «μεγάλη ανάγκη να ανασυγκροτηθεί το αγροτικό κίνημα κάτι που θα συζητήσουμε και απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο να συμμετέχει στον εορτασμό του Κιλελέρ».
Δεν άφησε ασχολίαστη την πρόσφατη διατλαντική συμφωνία CETA που προσφάτως ψηφίστηκε στην ευρωβουλή «είμαστε ενάντια σε αυτή την συμφωνία αλλά πρέπει να καταλάβουν και οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες ότι όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο του ανταγωνισμού και «όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια» που είναι οι ίδιοι. Έχουν ευθύνη όλα τα πολιτικά κόμματα είτε ψήφισαν δεν ψήφισαν αυτή τη συμφωνία. Ο ανταγωνισμός είναι θάνατος για τον μικρομεσαίο κτηνοτρόφο και αγρότη» κατέληξε ο κ. Μπούτας.

Ο κ. Νίκος Μόσχος Υπεύθυνος μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας από την Καστοριά τόνισε: «Φύγαμε απογοητευμένοι αφού η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε κανένα από τα αιτήματά μας . Καθημερινά εμφανίζονται και καινούργια προβλήματα. Θα συμμετέχουμε στον εορτασμό του Κιλελέρ και θα ακολουθήσουν σειρά κινητοποιήσεων στην περιοχή μας. Ήδη έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ το επόμενο διάστημα για την καθυστέρηση των πορισμάτων για τους παγετούς του 2016».

Παρούσα και η κ. Διαμαντούλα Κρητικού εκπρόσωπος του μπλόκου Αμύνταιου της Φλώρινας η οποία σημείωσε πως «δεν είμαστε ικανοποιημένοι ούτε με το αποτέλεσμα της κινητοποίησης αλλά ούτε με τη συμμετοχή των αγροτών σε σχέση με πέρυσι. Το ότι υπάρχει η δυνατότητα να είμαστε ενωμένοι, να μπορούμε να επικοινωνούμε και να μπορούμε να συντονίζουμε τον αγώνα μας , είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό και παίρνουμε δύναμη να συνεχίσουμε για την καλύτερη οργάνωση του αγροτικού κινήματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα