Παλαιστινιακή Αρχή: Μια τέτοια ελαφριά ποινή δίνει το “πράσινο φως” σε εγκλήματα στρατιωτικών

17:49 21/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την ποινή των 18 μηνών φυλάκισης που επιβλήθηκε στον ισραηλινό στρατιώτη που πυροβόλησε και σκότωσε έναν παλαιστίνιο δράστη επίθεσης ο οποίος κειτόταν τραυματισμένος, εκτιμώντας πως μια τέτοια «ελαφριά ποινή» δίνει το «πράσινο φως» στα «εγκλήματα των στρατιωτικών».

Ο γαλλο-ισραηλινός στρατιώτης Ελόρ Αζάρια βιντεοσκοπήθηκε στις 24 Μαρτίου του 2016 ενώ εκτελούσε με μια σφαίρα στο κεφάλι τον Παλαιστίνιο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σαρίφ ο οποίος είχε τραυματιστεί από σφαίρες μετά την επίθεση που πραγματοποίησε με μαχαίρι εναντίον στρατιωτών στη Χεβρώνα

της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Ο Παλαιστίνιος κειτόταν στο έδαφος, προφανώς σε κατάσταση που δεν μπορούσε να βλάψει κανέναν.

Το στρατοδικείο του Τελ Αβίβ καταδίκασε σε φυλάκιση 18 μηνών τον στρατιώτη, η δίκη του οποίου είχε προκαλέσει βαθιά διαίρεση στη χώρα. Ο λοχίας είναι ο πρώτος ισραηλινός στρατιώτης εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια που καταδικάζεται για ανθρωποκτονία σύμφωνα με τα ΜΜΕ.

Για τον Τάρεκ Ριχμάουι, εκπρόσωπο της παλαιστινιακής κυβέρνησης, μια τέτοια «ελαφριά ποινή δίνει το “πράσινο φως” σε εγκλήματα στρατιωτικών».

Η οικογένεια του Άμπντελ Φάταχ αλ-Σαρίφ, χαρακτήρισε τη δίκη ως «παρωδία».

Οι οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν από την πλευρά τους συγκλονισμένες για την πολύ μικρή, σύμφωνα με τις ίδιες, διάρκεια της ποινής και θορυβημένες από τις εκκλήσεις εκ μέρους επιφανών Ισραηλινών να δοθεί χάρη στον στρατιωτικό.

Ο Γιούσρι αλ-Σαρίφ, o πατέρας του 21χρονου Παλαιστίνιου κατήγγειλε μια «βάρβαρη» δολοφονία.

«Ήταν μήπως ζώο για να τον σκοτώσουν έτσι, μ’ αυτόν τον βάρβαρο τρόπο. Δεν ήταν ζώο. Ήταν ένα ανθρώπινο πλάσμα, ακριβώς όπως» ο Ελόρ Αζάρια, είπε ο Γιούσρι αλ-Σαρίφ κάτω από μια αφίσα για τον «μάρτυρα» Άμπντελ Φάταχ.

Η ποινή που του επιβλήθηκε «δεν αντανακλά τη βαρύτητα των γεγονότων», συμφώνησε η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία.

Αποφαινόμενοι ότι ο Ελόρ Αζάρια ήταν ένοχος στις αρχές Ιανουαρίου, οι δικαστές άφησαν να γεννηθεί «μια αχτίδα ελπίδας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα είναι υπόλογες όταν σκοτώνουν παράνομα», όμως έστειλαν ένα «επικίνδυνο σήμα λέγοντας πως οι δράστες σοβαρών πράξεων κατά των Παλαιστινίων προστατεύονται από το σύστημα», σύμφωνα με την οργάνωση.

«Το να στέλνεις τον Ελόρ Αζάρια στη φυλακή για το έγκλημα το οποίο διέπραξε είναι ένα σημαντικό μήνυμα όσον αφορά τον περιορισμό της υπερβολικής χρήσης βίας», ανέφερε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch). «Όμως οι ισραηλινοί αξιωματούχοι έπρεπε επίσης να καταδικάσουν τη ρητορική του πυροβολώ-για να-σκοτώσω που πολλοί ανάμεσά τους έχουν προωθήσει, ακόμη κι όταν δεν υπάρχει απειλή άμεσου θανάτου». Η απονομή χάρης στον Ελορ Αζάρια ή η μείωση της ποινής του «το μόνο που θα έκανε θα ήταν να ενθαρρύνει την ατιμωρησία», σύμφωνα με την οργάνωση.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα