«Πάγος» της ΕΕ στην επιθυμία του Τραμπ για διμερή συμφωνία με Βρετανία

21:14 16/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Πάγο» βάζει η ΕΕ μέσω του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και της εκπροσώπου της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, στην επιθυμία του Ντόναλντ Τραμπ για σύναψη διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο προς το παρόν είναι ακόμη μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, χαρακτηρίζοντας «φαντασίωση» την εκτίμηση του νεοεκλεγέντος Αμερικανού

προέδρου ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο στην έξοδο από την ΕΕ.

«Η κ. Μέι δεν έχει καν ακόμη επικαλεσθεί το άρθρο 50 που ξεκινά την διαπραγματευτική διαδικασία», και «γνωρίζετε ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν δύο χρόνια», προειδοποίησε.

Στο μεταξύ διάστημα, «δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού γνωρίζετε ότι η διαπραγμάτευσή της ανήκει στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η εμπορική πολιτική είναι μία πολιτική που έχει μεταφερθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε.

Ο Πιερ Μοσκοβισί διευκρίνισε επίσης ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ «υπό σκληρούς όρους», θα χρειασθεί ένα επιπλέον χρονικό διάστημα ώστε μία τέτοια συμφωνία να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία δήλωσε ότι σε συζήτηση που είχε σήμερα Δευτέρα με το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, σημείωσε πως όσο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέλος της ΕΕ, δεν θα υπάρξουν διμερείς διαπραγματεύσεις για συμφωνίες εμπορίου με τρίτες χώρες, κάτι που ισχύει – όπως είπε – για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σε δηλώσεις της σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., η κ. Μογκερίνι ανέφερε πως σέβεται τις απόψεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, «αλλά πιστεύω ότι η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη στο μέλλον».

Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σχολίασε πως η επόμενη αμερικανική διοίκηση θα διαμορφώσει με την ΕΕ μια «πολιτική σχέση», η οποία ευχήθηκε να είναι σχέση «συνεργασίας». Όπως ανέφερε, το εν λόγω ζήτημα έχει τεθεί σε συζήτηση που είχε με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και υπάρχει η «βούληση» να χτιστεί μια τέτοια σχέση.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν θα σχολιάσει «προθέσεις προτού γίνουν πολιτικές», και πως προσβλέπει σε μια συνεργασία στη βάση των «κοινών συμφερόντων».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αντέδρασε έντονα σε μια δήλωση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας πως αυτή «δεν έχει ανάγκη εξωτερικούς συμβούλους για να της λένε τι να κάνει».

Η Ευρώπη «δεν έχει ανάγκη συμβούλους απ’ έξω για να της λένε τι να κάνει», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, πριν απονείμει την ανώτατη τιμητική διάκριση του γαλλικού κράτους στην απερχόμενη αμερικανίδα πρεσβευτίνας στο Παρίσι, Τζέιν Χάρτλεϊ.

Το πεπρωμένο της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια της, δήλωσε νωρίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Τραμπ.
Πηγή: ΕΡΤ1, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα