Μήνυμα Σόιμπλε για ολοκλήρωση της αξιολόγησης

21:04 16/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Νέο μήνυμα για την ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στέλνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας προειδοποιεί ότι, σε διαφορετική περίπτωση, το τρίτο πρόγραμμα θα διακοπεί και η γερμανική Βουλή θα πρέπει να εγκρίνει ενδεχόμενη νέα διαπραγμάτευση.

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί τόσο στην Ελλάδα,

όσο και στις Βρυξέλλες το ενδεχόμενο να απέχει τελικά το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αναφέρθηκε σ’ ένα τέτοιο σενάριο, τονίζει ότι εάν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και εάν φύγει το Ταμείο, τότε το υφιστάμενο πρόγραμμα θα πάψει να ισχύει και πιθανότατα θα χρειαστεί ένα νέο.

Αν η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου οικονομικού προγράμματος δεν ολοκληρωθεί και το ΔΝΤ αποφασίσει να αποχωρήσει, το σημερινό πρόγραμμα θα είναι παρωχημένο τόνισε ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη Wall Street Journal. «Δεν θα το πρότεινα αυτό στην ελληνική κυβέρνηση. Στην περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αν υπάρξει τροποποίηση ως προς τα μέρη που εμπλέκονται, είναι κάτι που προφανώς, θα πρέπει να περάσει από τη γερμανική βουλή.
«Η γερμανική Βουλή θα έπρεπε πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει κατά πόσον εγκρίνει ή όχι τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος», τόνισε ο Σόιμπλε.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η διαπραγμάτευση ίσως να επιταχυνθεί χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ που θέτει σκληρές απαιτήσεις, σημειώνουν ακόμη ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σε σχέση με όσα έλεγε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Σόιμπλε.
Σε ό,τι αφορά στις συστάσεις του κ. Σόιμπλε κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι αυτές δεν μπορούν να αφορούν την κυβέρνηση, είναι ένα θέμα που εκείνος το άνοιξε τη περασμένη εβδομάδα, άρα αφορά εκείνον και το ΔΝΤ που πρέπει να αποφασίσει για τη στάση του. Η Αθήνα επιμένει ότι τα συμφωνηθέντα παραμένουν. Πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση, από κει και πέρα το Ταμείο να αποφασίσει για τη στάση του, υπογραμμίζουν.

Ο επικεφαλής Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τάσσεται υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν συγκεκριμένες διαδικασίες εντός της ευρωζώνης. Ο κ. Ρέγκλινγκ επεσήμανε ακόμα ότι μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου θα συνεδριάσει ο ESM για την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Σχετικές ειδήσεις: Σόιμπλε: Παρωχημένο το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ
Ντάισελμπλουμ: Εφικτό να βγει η Ελλάδα στις αγορές το 2018

Keywords
Τυχαία Θέματα