Ορκωμοσία Τραμπ: Ροζ σκουφάκια, ηχηρές απουσίες, οδοφράγματα

15:00 19/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Eκατό εκατομμύρια δολάρια, κόστισαν τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας με τα οποία θωρακίζουν την Ουάσιγκτον οι αμερικανικές υπηρεσίες και το FBI καθώς η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, «μαγνητίζει» χιλιάδες διαδηλωτές, εκ των οποίων 200.000 γυναίκες.

«Αναμένουμε έναν ωκεανό ροζ σκουφιών» στην Ουάσινγκτον, αλλά και στις διαδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες ανά τις ΗΠΑ αλλά και στο Λονδίνο, προαναγγέλουν οι διοργανώτριες της μεγαλύτερης στα χρονικά «Πορείας των Γυναικών», με τη συμμετοχή επωνύμων όπως η ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον και η τραγουδίστρια Σερ. Τα πλεκτά σκουφάκια έγιναν σύμβολο με το όνομα «pussy hats», παραπέμποντας στις κατηγορίες για σεξισμό κατά γυναικών που σημάδεψαν την προεκλογική εκστρατεία του νέου προέδρου.

Η 16χρονη τηλεσταρ Jackie Evancho, συμφώνησε πάντως να τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ θα ορκίζεται το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που θα συγκεντρωθούν στο Εθνικό Πάρκο της Ουάσιγκτον.

«Οι αγαπημένοι καλλιτέχνες του Ντόναλντ Τραμπ», Ελτον Τζον και Αντρέα Μποτσέλι δεν δέχτηκαν όπως φημολογείται, να παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας.

Ο απερχόμενος Μπαράκ Ομπάμα, ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον θα είναι μεταξύ των υψηλών προσκεκλημένων, ωστόσο δέκα Γερουσιαστές συγκαταλέγονται στις ηχηρές απουσίες, εξαιτίας και της εσωκομματικής ρήξης του 45ου προέδρου με την παλαιά φρουρά του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Ο υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων αφροαμερικανός γερουσιαστής John Lewis θα απουσιάζει για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980, εκφράζοντας την αντίθεση του «στον Τραμπ που εξελέγη παράνομα καθώς η Ρωσία τον βοήθησε να εκλεγεί». Σε ένδειξη συμπαράστασης στον 76χρονο Τζον Λούις, τουλάχιστον 40 κοινοβουλευτικοί του Δημοκρατικού Κόμματος σκοπεύουν να διαμαρτυρηθούν με το να μποϊκοτάρουν την τελετή, όπου έχουν προσκληθεί όλα τα στελέχη του Κογκρέσου.

Την ίδια ώρα, το επιτελείο Τραμπ, κατηγορείται για πρωτοφανείς διώξεις, καθώς παύθηκε από τα καθήκοντα του ακόμη και ο επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς της Ουάσιγκτον, ενώ αντικαταστάθηκε αιφνιδιαστικά ο βετεράνος παρουσιαστής Charlie Brotman, 89 ετών, που από το 1957 περιγράφει κάθε τελετή ορκωμοσίας αμερικανού προέδρου και την παρέλαση που ακολουθεί.

Με το ποσοστό δημοτικότητάς του μόλις στο 40%, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι δύο φορές λιγότερο δημοφιλής σε σύγκριση με τον Μπαράκ Ομπάμα (79% τον Ιανουάριο του 2009) και επίσης λιγότερο δημοφιλής σε σύγκριση με τον Τζίμι Κάρτερ, τον Ρόναλντ Ρίγκαν, τον Τζορτζ Μπους, τον Μπιλ Κλίντον και τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο, την εποχή που ανέλαβαν καθήκοντα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των ABC/Washington Post.

«Τα ίδια πρόσωπα που βρίσκονταν πίσω από τις πλαστές δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών, βρίσκονται πίσω από τις νέες ψευδείς και στημένες δημοσκοπήσεις», σχολίασε ο Ντόναλντ Τραμπ με μήνυμά του στο Twitter.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση από το The Age, μόλις το 44% της αμερικανικής κοινής γνώμης εγκρίνει την πολιτική μετάβασης του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία.

Την μετάβασή του στις ΗΠΑ για την ορκωμοσία Τραμπ, επιβεβαιώνει σε ανάρτηση στο Facebook ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, του μεγαλύτερου της αυστριακής αντιπολίτευσης, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ,REUTERS, ABC

Keywords
Τυχαία Θέματα