Οριακό προβάδισμα στο Bremain με κρυφή άνοδο του Brexit

08:37 7/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Δύο νέες δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα στη Βρετανία ανατρέπουν αλλά μόνο επιφανειακά τις χτεσινές. Η Παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση προηγείται και πάλι, ωστόσο οριακά από την Έξοδο.

Η πρώτη δημοσκόπηση της εταιρείας ORB για την εφημερίδα Τέλεγκραφ

φέρνει και πάλι πρώτη την Παραμονή στην ΕΕ με 48% και την Έξοδο απο αυτήν να ακολουθεί με 47% ενώ 5% των ψηφοφόρων παραμένουν αναποφάσιστοι. Με μια συγκριτική ματιά όμως στην αντίστοιχη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας στις 30 Μαΐου οι ψήφοι υπέρ της παραμονής έχουν μειωθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι αντίστοιχοι της εξόδου ανέβηκαν κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Πρόκειται για την πρώτη τηλεφωνική δημοσκόπηση σε μία περίπου εβδομάδα.

Η δεύτερη δημοσκόπηση διεξήχθη την Κυριακή 5 και την Δευτέρα 6 Ιουνίου από την εταιρεία Yougov, αλλά με διαφορετικά αποτελέσματα από τα αντίστοιχα χτεσινά που έδειχναν προβάδισμα του Brexit κατά 4 μονάδες. Σύμφωνα με τη νέα και πάλι διαδικτυακή δημοσκόπηση της εταιρείας για την εφημερίδα Τάιμς του Λονδίνου, το 43% υποστηρίζει την Παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 42% την Έξοδο από αυτήν ενώ το 11% παραμένει αναποφάσιστο.
Η εταιρεία στο συνοδευτικό σημείωμα της αιτιολογεί τα χθεσινά αποτελέσματα ως «βραχύχρονη μετακίνηση» η οποία προκλήθηκε από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία για έναν αυξημένο αριθμό μεταναστών που ήρθαν στην χώρα το 2015. Τώρα, θεωρεί η εταιρεία Yougov, η ατζέντα έχει μετακινηθεί και πάλι στο Bremain ενώ δεν αποκλείεται «είτε οι δημοσκοπήσεις της περασμένης εβδομάδας είτε της σημερινής να είναι κάποιος τυχαίος θόρυβος, ο οποίος είναι αναπόδραστος στις δημοσκοπήσεις γενικότερα».

Γενικότερα η κούρσα φαίνεται να ειναι στήθος με στήθος στα αποτελέσματα που πότε γέρνουν προς την παραμονή και πότε προς την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα