Όπερα: «Ντονιτσέτι, η ευνοούμενη» στην ΕΡΤ3 (trailer)

12:30 17/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«DONIZETTI, LA FAVORITE»

Η Ευνοούμενη (μερικές φορές αναφέρεται με τον ιταλικό τίτλο της La favorita ) είναι μια μεγάλη όπερα σε 4 πράξεις πάνω στο λιμπρέτο σε γαλλική γλώσσα των Alphonse Royer και Gustave Vaëz. Έκανε πρεμιέρα στις Δεκεμβρίου 1840 στο Παρίσι.
Πρόκειται για ένα ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα στον Βασιλιά της Καστίλης Αλφόνσο, την ερωμένη του («την ευνοούμενη») Λεονόρα και τον εραστή της Φερνάντο.
Η ιστορία ξεδιπλώνεται με φόντο τις εισβολές των Μαυριτανών στην Ισπανία και τις διαμάχες εξουσίας ανάμεσα στο κράτος και την εκκλησία.
«Κάθε νότα ένα αριστούργημα»,

δήλωσε ο Arturo Toscanini για την Ευνοούμενη του Ντονιτσέτι. Το έργο σπάνια ανεβαίνει σήμερα αν και συνήθως περιλαμβανόταν στο ρεπερτόριο της όπερας του Παρισιού στις δεκαετίες, που ακολούθησαν την πρεμιέρα του. Θεωρείται ένα από τα πλέον έξοχα μουσικά δράματα του συνθέτη και δείχνει το ύψος της δύναμης του Ντονιτσέτι ως ενορχηστρωτή. Το έργο είναι η πρώτη αυθεντική γαλλική όπερα του συνθέτη του ιταλικού bel canto – μια εξαιρετική σύνθεση ιταλικών και γαλλικών μελοδραματικών παραδόσεων.

Έτος παραγωγής: (2014)
Παραγωγή: Γαλλίας
Παίζουν: Kate Aldrich -Leonor de Guzman ,Shi Yijie – Fernand ,Ludovic Tézier- Alphonse XI, Giovanni Furlanetto -Balthazar, Alain Gabriel -Don Gaspar , Bénédicte Souquet- Ines.
Συνθέτης: Gaetano Donizetti
Διευθυντής Ορχήστρας: Antonello Allemandi
Ορχήστρα και Χορωδία: Orchestre national du Capitole / Choeur du Capitole,
Σκηνοθεσία: Vincent Boussard
Σκηνοθεσία βίντεο: Olivier Simonnet

Μια παραγωγή της CLC με το Théâtre du Capitole de Toulouse, την UNITEL, με τη συμμετοχή της France Televisions και του Centre national du cinéma et de l’image animée.
Διάρκεια: 02:25:00

Keywords
Αναζητήσεις
οπερα η ευνοουμενη
Τυχαία Θέματα