Οι Βολιώτες μίλησαν με την … σιωπή τους για την καύση RDF

13:53 5/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολύ μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των Βολιωτών στο σημερινό κάλεσμα της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας για συμμετοχή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας και εν συνεχεία στην πορεία, κατά της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας και έλαβε την μορφή σιωπηρής διαμαρτυρίας, αφού δεν έγιναν ομιλίες, ούτε υπήρχαν πανώ.

Όπως δήλωσε το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλιας, κ. Κώστας Βολιώτης, η συμμετοχή

του κόσμου ήταν μεγάλη, καθώς έχει κατανοήσει το πρόβλημα, έχει κατανοήσει ότι πρόκειται για θέμα υγείας και ζωής, κυρίως για τους πιο ευαίσθητους οργανισμούς όπως είναι τα παιδιά.

«Το μήνυμα της σημερινής μέρας είναι ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να αποσυρθεί αυτή εξοντωτική απόφαση για την πόλη του Βόλου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Βόλου, κ. Κώστας Γαργάλας επισήμανε πως η παρουσία του κόσμου στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει να προσέξουμε την υγεία μας, να περιφρουρήσουμε το περιβάλλον και να διασφαλίσουμε ότι η ποιότητα ζωής μας θα αναβαθμιστεί και δεν θα υποβαθμιστεί.

«Αυτό είναι το σημερινό μήνυμα από αυτή την εκδήλωση. Αδιάφορο ποιος την προκάλεσε, αδιάφορο ποιος δήλωσε συμμετοχή, αδιάφορο ποιος την χαιρέτισε … το ενδιαφέρον είναι ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται, κατανοεί, αντιστέκεται, αμφισβητεί και επιμένει στο δικαίωμα της ζωής» τόνισε ο κ. Γαργάλας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικών Θεμάτων, κ. Βασίλης Χατζόπουλος δήλωσε πως η παρουσία του σήμερα, στην συγκέντρωση καταδεικνύει ότι η Περιφέρεια συντάσσεται σαφώς με όλο τον κόσμο, ενώ πρόσθεσε πως σύντομα το περιφερειακό συμβούλιο θα εξετάσει και πάλι το τόσο μεγάλο και σοβαρό θέμα της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ. Όπως είπε, «είμαστε υπέρ της υγείας των πολιτών του Βόλου και κυρίως των παιδιών μας».

Τέλος, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Επιλογή Ευθύνης, κ. Νατάσα Οικονόμου επισήμανε ότι η παρουσία του κόσμου δείχνει πραγματικά πόσο ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία για το σοβαρό αυτό θέμα.

«Εμείς θεωρούμε, από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ότι δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή οι αναγκαίες εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα από την καύση RDF στη δημόσια υγεία. Για αυτό θεωρούμε ότι και το υπουργείο, έχοντας την υποχρέωση να διαφυλάξει την δημόσια υγεία θα πρέπει να ανακαλέσει τις άδειες και κυβέρνηση και περιφέρεια να ενεργοποιήσουν τους απαραίτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα η σχετική νομοθεσία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Όσοι πολίτες συγκεντρωθήκαμε σήμερα Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 στην Πλατεία Ελευθερίας και κάναμε πορεία στους δρόμους του Βόλου, εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στην άδεια που δόθηκε στην ΑΓΕΤ να καίει RDF και άλλες καρκινογόνες ουσίες και μάλιστα με λιμενικές διευκολύνσεις.

Δε δεχόμαστε να γίνουμε πειραματόζωα ή «αμνοί επί σφαγήν» στο βωμό του κέρδους μιας ιδιωτικής εταιρείας.

Γνωρίζουμε ότι οι εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ είναι ακατάλληλες για την καύση RDF και επομένως οι εκπομπές καρκινογόνων ουσιών θα επιβαρύνουν την υγεία των πολιτών, την οικονομία τους και την οικονομία του ίδιου του κράτους.

Ήδη η ΑΓΕΤ έκαψε 7.000 τόνους RDF το 2015, χωρίς ελέγχους και χωρίς συνέπειες. Η ΑΓΕΤ μπορεί να ζήσει χωρίς το RDF, ο Βόλος όμως θα πεθάνει από το RDF.

Καλούμε τις τοπικές οργανώσεις των κομμάτων, τους βουλευτές και τις δημοτικές παρατάξεις, που σιωπούν μέχρι σήμερα, όλους τους φορείς της πόλης και όλους του πολίτες, να απαιτήσουμε, όλοι μαζί, το να μην καίει καρκινογόνες ουσίες η ΑΓΕΤ ή οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία.

Γνωρίζουμε ότι η ΑΓΕΤ εκτός από μια φοιτήτρια που βράβευσε, έχει «βραβεύσει» και άλλους στην πόλη μας. Ο Βόλος δεν είναι πόλη λωτοφάγων, δεν τρώει κουτόχορτο, ούτε θέλει να το εισπνέει. Έχει καταλάβει ποιοι παίζουν παιγνίδια σε βάρος της υγείας του. Και θα απορρίψει όλους αυτούς που συνεργούν στη φυσική του εξόντωση. Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους.

Δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα