Κοζάνη: «Οι επτά Λόγοι του Χριστού στον Σταυρό» του Παναγιώτη Δημόπουλου

13:48 5/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πασχαλινό Ορατόριο με θέμα: «Οι επτά Λόγοι του Χριστού στον Σταυρό», θα παρουσιάσει το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας την Πέμπτη 7 Απριλίου 2017 στις 8 το βράδυ, στην Αίθουσα τέχνης του Δήμου Κοζάνης. Το Θρησκευτικό Δράμα έγραψε ο συνθέτης Παναγιώτης Δημόπουλος, ο οποίος διευθύνει και το σύνολο Ευρωπαϊκής μουσικής του σχολείου, στο οποίο συμμετέχουν συνολικά 120 παιδιά στην ορχήστρα και την χορωδία. Το έργο διαρκεί περίπου 50′

και παρουσιάζει αυθεντική νέα μουσική αλλά και εμβόλιμες επεξεργασίες των «Αίνων», του Διονυσίου, όπως την εμπνεύστηκε ο συνθέτης Παναγιώτης Δημόπουλος. Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης ο συνθέτης που μέχρι σήμερα ο κατάλογος των έργων του φτάνει στα 75, χαρακτήρισε από τα πιο σημαντικά το συγκεκριμένο Ορατόριο, καθώς πρωταγωνιστούν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας.Ο συνθέτης Παναγιώτης Δημόπουλος συνέθεσε το έργο θέλοντας παράλληλα να τιμήσει τη μνήμη του Μακαριστού Διονυσίου Ψαριανού, Επισκόπου Σερβίων και Κοζάνης 20 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μακαριστός Διονύσιος από τους πιο διακεκριμένους και ελεύθερα σκεπτόμενους ιεράρχες του 20ού αιώνα, υπηρέτησε την τέχνη της μουσικής, δημιούργησε το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας γράφοντας πλήθος μουσικολογικών κειμένων αλλά και αυθεντικών ύμνων στην παρασημαντική και ευρωπαϊκή σημειογραφία.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα