Οι πρώτες προκριματικές της γαλλικής δεξιάς έδειξαν Φιγιόν για το «χρίσμα»

08:32 21/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με καταμετρημένες τις ψήφους σχεδόν στο 75% των 10.000 εκλογικών κέντρων, ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν προηγείται με διαφορά των δύο κυριότερων αντιπάλων του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Ο Φιγιόν συγκεντρώνει ποσοστό 44,1%, δικαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ 28,2% και ο πρώην πρόεδρος Νικολά

Σαρκοζί μόλις 21%.

Οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι συγκεντρώνουν ποσοστά μικρότερα του 3% ο καθένας.

Η συμμετοχή στις προκριματικές ήταν πολύ υψηλή και σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, ψήφισαν ως και 4,3 εκατομμύρια Γάλλοι.

Ο Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον Φρανσουά Φιγιόν στον δεύτερο γύρο, στις 27 Νοεμβρίου, όταν και θα κριθεί ο υποψήφιος που θα αντιμετωπίσει το Εθνικό μέτωπο και την Μαρίν Λεπέν, στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Με σύνθημα «η Γαλλία δεν είναι Αμερική», ο Αλέν Ζιπέ υποστήριξε προεκλογικά ότι είναι καλύτερος υποψήφιος «για να σταματήσει την άνοδο της ακροδεξιάς» που έχει προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί παραδέχτηκε την ήττα του και ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον Φρανσουά Φιγιόν στον δεύτερο γύρο.

Ο Σαρκοζί, που ήρθε τρίτος δήλωσε ότι «απομακρύνεται από το πάθος της πολιτικής για να αφιερώσει το χρόνο του στο πάθος της ιδιωτικής ζωής».

‘Εκλεισε ευχόμενος με σχετική συγκίνηση «καλή τύχη στη Γαλλία».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟ:EPA/CAROLINE BLUMBERG
Σχετική είδηση:Ρεκόρ προσέλευσης στις κάλπες για τον «προεδρικό» υποψήφιο της γαλλικής δεξιάς (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα