Οι προσδοκίες για QE ωθούν τα ελληνικά ομόλογα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα

13:47 24/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι προσδοκίες των διεθνών επενδυτών για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ τροφοδοτεί το ράλι με αποτέλεσμα οι τιμές τους να βρίσκονται μια ανάσα από το υψηλότερο επίπεδο τιμών από το 2014 σύμφωνα με τραπεζίτες.

Η άνοδος των τιμών των ομολόγων και η συνακόλουθη μείωση των αποδόσεων θεωρείται κλειδί για την σχεδιαζόμενη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2017, την βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την ανάκαμψη

της ελληνικής οικονομίας που θα βοηθήσει την κερδοφορία των εγχώριων τραπεζών.

Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων έχουν ανέβει κατακόρυφα από τα τέλη Οκτωβρίου και οι αποδόσεις που κινούνται αντιστρόφως ανάλογα έχουν σημειώσει μεγάλη πτώση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 6,9% από 8,3% στις 31 Οκτωβρίου.

Οταν οι τιμές των ομολόγων με σταθερό κουπόνι ανεβαίνουν, οι αποδόσεις υποχωρούν και το αντίστροφο.

Η μεσοσταθμική τιμή των ελληνικών ομολόγων που εκδόθηκαν στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του χρέους (PSI) το 2012, γνωστά ως strip, βρίσκονται μια ανάσα από το υψηλό του 72 που καταγράφηκε το 2014.

«Το strip είναι σήμερα κοντά στο 70-71 έναντι 72 που ήταν το υψηλό το 2014 όταν η χώρα είχε βγεί στις αγορές,» τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος στο dealing room μεγάλης ελληνικής τράπεζας. «Οι προσδοκίες για ελάφρυνση του χρέους και συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE κάνει την διαφορά.»

Η ΕΚΤ είναι πρόθυμη να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 υπο προϋποθέσεις σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις στελεχών που είναι σε θέση να ξέρουν στην Αθήνα, την Φρανκφούρτη, το Λουξεμβούργο και τις Βρυξέλλες.

Οι προϋποθέσεις είναι η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, η οριστικοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και η εγγύηση του Eurogroup για εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.

Ο κ. Ντράγκι έχει δηλώσει ότι η ΕΚΤ συντάξει τη δική της έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) πριν λάβει την τελική απόφαση για το QE.

Οι ανωτέρω παράγοντες θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση της ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ερωτηματικό παραμένει τι στάση θα κρατήσει η ΕΚΤ αν το ΔΝΤ φθάσει σε διαφορετικό συμπέρασμα για το ελληνικό χρέος. Οι δυο πλευρές βρίσκονται σε επαφή όπως δήλωσε στέλεχος του ευρωσυστήματος στο ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα