Οι νέοι απάντησαν τις 149 ερωτήσεις της έρευνας «Generation What» – Ο λόγος στο Συμβούλιο της Ευρώπης

13:14 23/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Υψηλός ο ευρωπαϊκός μέσος όρος αισιοδοξίας της νέας γενιάς», είναι το πόρισμα της διαδικτυακής έρευνας «Generation What» που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η πρώτη πανευρωπαϊκή έρευνα του είδους από την EBU, με 149 ερωτήσεις προς ένα εκατομμύριο νέους από 18 έως 34 ετών, κατέδειξε ηθικό ακμαιότατο, αλλά και τους παράγοντες- βαρόμετρο για την αισιοδοξία της επόμενης γενιάς: Η «ανισότητα και η κοινωνική αδικία» κύρια πηγή απαισιοδοξίας για τη νεολαία της Ελλάδας

που στο συγκεκριμένο θέμα ευθυγραμμίζεται με τους συνομήλικους της Ελβετίας. Η ανεργία χαρακτηρίστηκε χειρότερη απειλή για το μέλλον στη Γαλλία, τη Τσεχία και την Ιταλία. Από το μεταναστευτικό αλλά και τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος «αντλούν απαισιοδοξία», οι νέοι της Αυστρίας. Αντίθετα, στην Ουαλία, η άνοδος του εθνικισμού θεωρείται από τους νέους ως «κακός οιωνός για το μέλλον», ενώ η γραφειοκρατία «θολώνει» τις ελπίδες των νέων στο Λουξεμβούργο.

«Το μικρόφωνο στους νεώτερους πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο διάλογος δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ γενεών και το πρόγραμμα «Generation What», αποτελεί πρότυπο για το πως τα ΜΜΕ μπορούν να γεφυρώνουν χάσματα στην κοινωνία», τόνισε ο πρόεδρος της EBU, Jean-Paul Philippot.

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο υπουργός Παιδείας της προεδρεύουσας Σλοβακίας, Peter Plavcan και ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση και τη νεολαία Tibor Navracsics, αφιέρωσαν στην έρευνα «Generation What» την συνεδρίαση της Δευτέρας, όπου και υπερτονίστηκε ότι από τα 90 εκατομμύρια νέων της Ευρώπης, τα 27 εκατομμύρια βρίσκονται στο όριο της φτώχειας.

Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, η EBU παρουσίασε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης, σύμφωνα με τα οποία » όπου επικρατεί εμπιστοσύνη για την ευρωπαϊκή ιδέα η αισιοδοξία μεγαλώνει».

Συγκεκριμένα πορίσματα ανά χώρα:

Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο: Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς οδηγεί σε ακραία απαισιοδοξία»
Γερμανία, Ισπανία, Λουξεμβούργο: Οι γονείς παίζουν μεγάλο ρόλο στην ευτυχία των νέων»
Ιρλανδία και Ουαλία: «Οι φίλοι είναι πιο καθοριστικοί από την οικογένεια»
Ελβετία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο: Οι προηγούμενες γενιές έχουν μεγάλη ευθύνη για τα προβλήματα του σήμερα»
Αυστρία, Λουξεμβούργο ή Βέλγιο: «Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών υπονομεύει την αισιοδοξία των νέων»
Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία: «Η ανεργία κύρια αιτία ανασφάλειας»
Αυστρία: «Η μετανάστευση φοβίζει τους νέους»
Ισπανία, Βέλγιο: «Μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Εκκλησία, έχουν επίσης επίδραση στις ζωές των νέων ανθρώπων»

Τα σχετικά πορίσματα που έστειλε η Ελλάδα στην EBU επεξεργάστηκαν τα τμήματα Περιεχομένου της Γενικής Διεύθυνσης Νέων Μέσων της ΕΡΤ και επιμελήθηκε το τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΕΡΤ.

Σχετικές ειδήσεις:Εμείς και οι «άλλοι» στη διαδικτυακή έρευνα «Generation What?»

«Generation what?» – Η σχέση μας με το χρήμα…

Oι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι; Τι λένε οι Έλληνες στην έρευνα «Generation What?»

«Generation what?» – Οι σχέσεις, η αγάπη και η πίστη…

Τελικά, εμπιστευόμαστε το ελληνικό σχολείο;

Τι φέρνει την ευτυχία; Οι Έλληνες απαντούν στη διαδικτυακή έρευνα του «Generation What?»

Keywords
Τυχαία Θέματα