ΛΑ.Ε. Θεσσαλίας: «Τυφλός» αυτοκινητόδρομος ο Ε-65

12:14 23/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η σκοπιμότητα κατασκευής του Ε65 συνίσταται συνοπτικά σε τρία βασικά θέματα αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι Περιφερειακές Επιτροπές της Λαϊκής Ενότητας στη Θεσσαλία, οι οποίες χαρακτηρίζουν παράλληλα τον εν λόγω αυτοκινητόδρομο ως «τυφλό».

Η σκοπιμότητα της κατασκευής του Ε-65 είχε τους εξής στόχους σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΛΑ.Ε.
* Την έξοδο της Κεντρικής Ελλάδας γενικά και της Θεσσαλίας

ειδικότερα στην Εγνατία οδό και μέσω αυτής στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, στην Αλβανία και τις άλλες Βαλκανικές χώρες.
* Στη διέξοδο από την απομόνωση της Δυτικής Θεσσαλίας προσφέρονται νέες δυνατότητες στην ασφαλή οδική εξυπηρέτηση των κατοίκων τους, στην ανάπτυξη της περιοχής κ.ο.κ.
* Στην δυνατότητα σύνδεσης των δύο μεγαλύτερων και σημαντικότερων λιμανιών της Κ. Ελλάδας, αυτά του Βόλου και της Ηγουμενίτσας.
«Έως σήμερα, εννέα χρόνια μετά την υπογραφή της αρχικής σύμβασης και παρά την λεόντεια υπέρ της κοινοπραξίας τροποποίησή της το 2013, κανένα από τα τρία διακριτά τμήματα του αυτοκινητόδρομου δεν έχει παραδοθεί σε λειτουργία.

Πιο αναλυτικά:
* το νότιο τμήμα του, (εκτός φυσικά από το αρχικό, πριν τη Λαμία, που συμπίπτει με τη ΠΑΘΕ και λειτουργεί), είχε επί πολλά χρόνια παγώσει. Στη συνέχεια η σύμβαση τροποποιήθηκε προβλέποντας μάλιστα πρόσθετες επιβαρύνσεις πολλών δεκάδων εκ. ευρώ για το Δημόσιο. Τώρα το τμήμα από (Λαμία-Δομοκό) εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ (2014-2021) και ανακοινώθηκε ότι θα προχωρήσει με νέα σύμβαση 310 εκ.ευρώ, φυσικά με το ίδιο ανάδοχο σχήμα.
* το κεντρικό τμήμα (Δομοκός-Τρίκαλα), μήκους 78 χλμ, όπως δηλώνεται επίσημα θα ολοκληρωθεί το 2017. Ουσιαστικά είναι το μόνο τμήμα στο οποίο η ΚΞ εργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια. Προβλέπονται δυο βασικοί σταθμοί διοδίων στους Σοφάδες και στα Τρίκαλα, πλευρικοί σταθμοί διοδίων κατά τόπους (για να μην χάνουν έσοδα) αλλά και πρόσθετα έσοδα για τον παραχωρησιούχο από διόδια άλλων αυτοκινητόδρομων.
* το βόρειο τμήμα του Ε65 (Τρίκαλα-Μουργκάνι-ΕΓΝΑΤΙΑ), όπως και το νότιο τμήμα, απεντάχθηκε από την αρχική σύμβαση και για την ώρα υπάρχουν απλώς προσδοκίες ότι θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΜ), με χρόνο κατασκευής τρία χρόνια (;), ενώ έως σήμερα δεν έχουν καν αποφασίσει σε ποιο σημείο της Εγνατίας οδού θα συνδεθεί ο Ε65, κάτι που ήδη αποτελεί αντικείμενο τοπικών και όχι μόνο διενέξεων.
Τελικά το συμπέρασμα που προκύπτει από όσα εκθέσαμε στα παραπάνω είναι ότι, παρότι πέρασαν 20 και πλέον χρόνια από την πρώτη ανακοίνωση, ο Ε65 ουσιαστικά είναι και θα παραμείνει για πολλά ακόμη χρόνια ένας τυφλός αυτοκινητόδρομος, χωρίς αρχή και τέλος, εφόσον τα βασικά του τμήματα (νότιο και βόρειο) βρίσκονται είτε στην έναρξη τους είτε σε αναζήτηση χρηματοδότησης, χωρίς καν πλήρεις μελέτες και ολοκληρωμένο σχεδιασμό».

Keywords
Τυχαία Θέματα