«Οι ηλίθιοι» του Νηλ Σάιμον από τη θεατρική ομάδα Δήμου Παύλου Μελά

12:27 2/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το έργο «Οι Ηλίθιοι» του Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα και σεναριογράφου, Νηλ Σάιμον που έγραψε το 1980 και παίζεται διαρκώς, εδώ και 36 χρόνια, σε όλο τον κόσμο κάνει πρεμιέρα από τη θεατρική ομάδα του Δήμου Παύλου Μελά, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή, στο θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου και ώρα 21.00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και αντί εισιτηρίου οι θεατές μπορούν να ενισχύσουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Παύλου Μελά

με τρόφιμα συσκευασμένα μακράς διαρκείας και είδη προσωπικής υγιεινής & φροντίδας.
Το Τμήμα Αθλητισμού – Πολιτισμού και η θεατρική ομάδα του Δήμου Παύλου Μελά, παρουσίασαν τους τελευταίους 13 μήνες, τρεις επιτυχημένες παραστάσεις, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή και συγκεκριμένα τα έργα «Εχθροί εξ αίματος» του Αρκά,«Με δύναμη από την Κηφισιά» του Δημήτρη Κεχαΐδη και της Ελένης Χαβιαρά,«8 Γυναίκες Κατηγορούνται» του Ρομπέρ Τομά.
“Οι Ηλίθιοι” κατορθώνουν να θίξουν θέματα σύγχρονα που αγγίζουν όλες τις ηλικίες, επικεντρώνεται κυρίως στην διαφορετικότητα και καταδεικνύει πως η επιβολή, η περιφρόνηση, o εκφοβισμός και οι κοινωνικές διακρίσεις, δεν κάνουν τους ανθρώπους πιο σημαντικούς.
Αντίθετα, η καλοσύνη, η δύναμη της θέλησης, ο σεβασμός και η αγάπη είναι αυτά που διαφοροποιούν και κάνουν ξεχωριστούς τους ανθρώπους σε όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές βαθμίδες.
Σατιρίζει το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, ασκώντας παράλληλα κριτική σε εξουσίες, οι οποίες βασίζονται στο φόβο, στη χειραγώγηση της γνώσης και της μόρφωσης, στους ανθρώπους που απαρνούνται τη σκέψη και τη λογική.
Ένας νεαρός ρομαντικός ιδεαλιστής δάσκαλος φθάνει στο καινούργιο του πόστο, σε ένα χωριό στην Ουκρανία, για να διδάξει. Αυτό που δεν γνωρίζει είναι ότι διακόσια χρόνια νωρίτερα, στο χωριό έπεσε μια τρομερή κατάρα, που έχει κάνει τους ανθρώπους, όλους ανεξαιρέτως, απολύτως ηλίθιους..
Οι ίδιοι γνωρίζουν πως είναι ηλίθιοι και έχουν συμβιβαστεί με αυτό, αφού το μυαλό τους δεν τους βοηθάει να ξεπεράσουν τη βλακεία τους.
Όταν όμως ο δάσκαλος θα γνωρίσει μια πανέμορφη κοπέλα του χωριού, θα την ερωτευθεί παρά τη βλακεία της και θα ανακαλύψει πως έχει μόλις 24 ώρες για να της διδάξει βασικά πράγματα και να σπάσει την κατάρα, αλλιώς και ο ίδιος θα πέσει θύμα της κατάρας και θα γίνει ηλίθιος..
Ο Νηλ Σάιμον είναι πολυγραφότατος και πολυτάλαντος, αφού ο ίδιος υπήρξε και παραγωγός και σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας.
Γεννήθηκε το 1927 στο Μπρόνξ της Νέας Υόρκης. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους συγγραφείς της κωμωδίας στην αμερικανική λογοτεχνική ιστορία. Έχει γράψει πάνω από τριάντα θεατρικά έργα και άλλα τόσα σενάρια ταινιών.
Οι κωμωδίες του πραγματεύονται θέματα που απασχολούν κυρίως τη μεσοαστική
κοινωνία. Έχει τιμηθεί με πάρα πολλά βραβεία, ενώ έχει λάβει περισσότερες
υποψηφιότητες Oscar και Tony από κάθε άλλο συγγραφέα.
Η θεατρική ομάδα δήμου Παύλου Μελά, αριθμεί πάνω από 80 μέλη, ερασιτέχνες ηθοποιούς, που προέρχονται από την ομάδα Καπνομάγαζο της Σταυρούπολης, από το Θεατρικό εργαστήρι Πολίχνης καθώς και από ηθοποιούς που δεν ανήκαν στα παραπάνω σχήματα.
Info
Ημέρες και ώρες
Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή 3-4-5 & 10-11-12 Φεβρουαρίου 2017
Ώρες: Παρασκευή & Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00
Η πρόσβαση στo θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης»
είναι εύκολη και με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (αστική συγκοινωνία του ΟΑΣΘ, δρομολόγια 27, 38, 56).

Οι συντελεστές της παράστασης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σακατζής
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αγγελική Λιονάκη
Κατασκευή Σκηνικών: Τάκης Αγαθαγγελίδης
Ζωγραφική Σκηνικών: Τζένη Τσερκέζη
Σχεδιασμός – Κατασκευή Κουστουμιών: Νίκος Ιγνατιάδης
Μουσική: Δημήτρης Οικονόμου
Φωτισμοί: Μάκης Μαριάδης
Μηχανικοί Σκηνής: Αλέξανδος Καλτσίδης, Μπάμπης Καλτσίδης, Γιώργος Στρέμπλης,
Δημήτρης Τσακίρης, Γιάννης Φωτιάδης
Δημιουργικό αφίσας: Αποστόλης Μακρογιαννίδης

Παίζουν:
Δημήτρης Ελιάς – Λεόν Τολτσίνσκυ, Δάσκαλος
Αγάπη Ουζούνη – Σνέτσκι, Βοσκός
Κωνσταντίνα Μπαρούτογλου – Εφημεριδοπώλης
Χριστίνα Αντονίου – Σλόβιτς, Χασάπης
Αλεξάνδρα Μισιρλίδου – Μίσκιν, Ταχυδρόμος
Γεωργία Αραμπατζή – Γιέτσνα, Έμπορος
Γεωργία Ζάρα – Δικαστής
Παναγιώτης Παπαδόπουλος – Δρ. Νικολάι Ζουμπρίτσκυ
Μαρία Μορφίδου – Λένια Ζουμπρίτσκυ
Ελένη Δημοπούλου – Σοφία Ζουμπρίτσκυ
Μπάμπης Κοσμίδης – Κόμης Γιουσέκεβιτς

Πληροφορίες:
Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης»
Λαγκαδά 221, Σταυρούπολη
Τηλ. 2313 302833, 835
www.pavlosmelas.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα