Οι Ευρωπαίοι ζουν περισσότερο, αλλά με επιβαρυμένη υγεία

12:16 24/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσίευσαν σήμερα από κοινού ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Ευρωπαίοι μπορούν να ζουν περισσότερο σε σχέση με άλλους πληθυσμούς, όμως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχουν καλύτερη υγεία.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το προσδόκιμο ζωής υπερβαίνει τα 80 έτη σε 18 κράτη μέλη (η Σλοβενία

είναι η μοναδική χώρα της ανατολικής Ευρώπης που περιλαμβάνεται σε αυτές), όμως αυτό δεν είναι απαραίτητα ένδειξη καλής υγείας, καθώς περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν χρόνιες ασθένειες.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι, στα ευρωπαϊκά κράτη, το 1,7% του ΑΕΠ κάθε χρόνο κατά μέσο όρο αναλώνεται σε επιδόματα για ανικανότητα προς εργασία ή σε άδειες ασθενείας, περισσότερα χρήματα από ό,τι για επιδόματα ανεργίας.

Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, η παχυσαρκία και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν σοβαρό πρόβλημα. Ένας άνθρωπος στους πέντε συνεχίζει το κάπνισμα και το 16% των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι, έναντι 11% το 2000. Για τους παραπάνω λόγους, οι Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει σε ανακοίνωση της την αναγκαιότητα για αλλαγές σε θέματα υγειονομικής φροντίδας για τον πληθυσμό της Ευρώπης.

Για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, στην έκθεση, προβλέπεται μεταξύ άλλων η επέκταση της υγείας που παρέχεται ηλεκτρονικά, αλλά και τη μείωση των ημερών νοσηλείας.

Να σημειωθεί ότι η αύξηση των προβλημάτων υγείας των Ευρωπαίων, συμπίπτει και με την αύξηση του πληθυσμού, ηλικίας άνω των 65 ετών, από ένα ποσοστό μικρότερο του 10% το 1960 σχεδόν στο 20% το 2015, ενώ αναμένεται να φτάσει σχεδόν το 30% έως το 2060.

Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία, περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι σε εργάσιμη ηλικία πεθαίνουν από χρόνιες ασθένειες, στην Ευρώπη, κάθε χρόνο. Οι δαπάνες για την υγεία το 2015 αποτελούσαν το 9,9% του ΑΕΠ στην ΕΕ, έναντι 8,7% το 2005.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα