Οι αντιδράσεις από την εκλογή Τραμπ (video)

13:11 9/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι αντιδράσεις στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο είναι ποικίλες μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Επίσημη πρόσκληση στον Ντόναλντ Τραμπ να μεταβεί στις Βρυξέλλες, απέστειλαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Ντόναλντ Τουσκ, και ο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε στο γαλλικό ραδιόφωνο «Europe1 » την «έκπληξη και την απογοήτευσή

του» για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών». Ο Σουλτς θεωρεί ότι είναι δυνατή η μελλοντική συνεργασία με τον Ντόναλντ Τραμπ εφόσον υπάρξει σεβασμός στις δημοκρατικές αρχές της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι εξελίξεις στις αμερικανικές εκλογές ήταν ένα «τεράστιο σοκ».
Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, επεσήμανε ότι δεν έχουμε καμιά ιδέα τι θα κάνει ο Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια πολύ αβέβαιη γεωπολιτική κατάσταση.
Ο Μπερντ Ρίξινγκερ, επικεφαλής του κόμματος Die Linke, εκτίμησε ότι ο Τραμπ «θα κινηθεί προς μια απολυταρχική κοινωνία».
Ο Τσεμ Εζντεμίρ των Πράσινων δήλωσε ότι η νίκη Τραμπ σηματοδοτεί «μια διάσπαση με την μέχρι τώρα παράδοση, ότι η Δύση υποστηρίζει τις φιλελεύθερες αξίες».

Γαλλία

Την ανησυχία του εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό καθώς όπως είπε τίθενται «πολλά ερωτήματα» για το μέλλον της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα ή της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 «η Γαλλία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ. Είμαστε συνεπώς ένας βασικός εταίρος της Ουάσινγκτον και πρέπει να συνεργαστούμε για τη σταθερότητα και την ειρήνη στον κόσμο και για έναν κόσμο που διαχειρίζεται τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπος».

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ μαζι με τα συγχαρητήρια του στον νικητή τόνισε ότι είναι μια ευκαιρία για να προωθηθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ και δήλωσε πως η Άγκυρα θα ενισχύσει τις «βασισμένες στην εμπιστοσύνη σχέσεις και τη συνεργασία» της με τις ΗΠΑ.

Αυστρία

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτζ δήλωσε ότι «αναγνωρίζουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και θα προσπαθήσουμε να έχουμε μία σοβαρή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπληρώνοντας πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα κριθεί από τις πράξεις του.

Ουγγαρία

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν συνεχάρη τον Τραμπ για τη νίκη του. «Τι σπουδαία νέα. Η δημοκρατία είναι ακόμη ζωντανή», είναι το μήνυμα που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook.

Κύπρος

Τα συγχαρητήριά του εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης στο νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Είναι μία απόφαση του αμερικανικού λαού μέσα σε μία δημοκρατική διαδικασία. Προσβλέπουμε να εργαστούμε μαζί με τη νέα αμερικανική ηγεσία και δηλώνουμε ετοιμότητα να συνεχίσουμε τη στρατηγική μας συνεργασία με τις ΗΠΑ. Ειδικά για την σταθερότητα, την ασφάλεια και την μάχη κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή μας. Προσβλέπουμε στη συνεργασία με τη νέα προεδρία των ΗΠΑ και στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να διανύσουμε το τελευταίο μίλι προς την επίτευξη συμφωνίας για το Κυπριακό, που θα θέσει τέλος στην κατοχή, και θα οδηγήσει στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Προσδοκούμε και είμαστε βέβαιοι ότι η επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα θα είναι μία ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση να συζητήσουν και το Κυπριακό», δήλωσε ο κ. Κασουλίδης.

Φιλιππίνες

Ο πρόεδρος των Φιλιππινών Ροντρίγκο Ντουτέρτε εξέφρασε «θερμά συγχαρητήρια» στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και προσβλέπει να εργαστεί μαζί του για την προαγωγή των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε σήμερα o υπουργός αρμόδιος για την επικοινωνία του προέδρου Μάρτιν Άνταναρ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα