Οι ΑΝΕΛ Κέρκυρας για τη γενοκτονία των Ποντίων

10:38 19/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μήνυμα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, όπως έχει καθοριστεί η 19η Μαϊου, εξέδωσε η οργάνωση Κέρκυρας των ΑΝΕΛ.
Στο μήνυμα αναφέρονται τα εξής:
«Η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου.
Η αναγνώριση από τη Βουλή των Ελλήνων,το Φεβρουάριο του 1994 της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, δικαίωσε ηθικά τον ποντιακό Ελληνισμό και συνέδεσε το σύγχρονο ελληνισμό με την ιστορική

του μνήμη.
19 Μαΐου του 1919 ήταν όταν ο Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα και ξεκίνησε το αποτρόπαιο έργο του, την εξόντωση του ποντιακού Ελληνισμού που για 3.000 χρόνια έζησε,άκμασε και διαμόρφωσε έναν πλούσιο πολιτισμό.
Η γενοκτονία των Χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν ένα καλά μελετημένο σχέδιο εξόντωσης, που άρχισε να εφαρμόζεται από το 1914 και ολοκληρώθηκε με την καταστροφή του 1922.Στην πρώτη φάση εθνοκάθαρσης εις βάρος τους ,έγινε πράξη ο βίαιος αφελληνισμός των εδαφών τους,με την αποστολή των ανδρών σε τάγματα καταναγκαστικής εργασίας,όπου πέθαναν από τις κακουχίες,ενώ πίσω τους, τα χωριά τους δέχονταν επιθέσεις με ληστείες,εμπρησμούς και σφαγές.
Στη δεύτερη φάση,με πρόσφατη την αντίσταση των Ποντίων στα βουνά και το αίτημα για ίδρυση αυτόνομου κράτους,ο Κεμάλ έβαλε μπρος την τελική λύση της 19ης Μαίου 1919,σε μια μαζική σφαγή που έχει μείνει ανεξίτηλη στα χρονικά της βαλκανικής και ευρωπαικής ιστορίας.
Πέρα από τους συνολικά 353.000 νεκρούς,400.000 Έλληνες βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα και στις περιοχές της νότιας Ρωσίας.Πάνω από όλα έσβησε από το χάρτι το κομμάτι γης που παρέμεινε ελληνικό σε όλο το διάστημα από την άλωση της Τραπεζούντας από τους Οθωμανούς το 1461.Ολόκληρα ελληνικά χωριά ερημώθηκαν και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν και να μετακινηθούν στο εσωτερικό της Ανατολίας, χωρίς να έχουν τα απαραίτητα για να μπορέσουν να επιβιώσουν κάτω από αυτές τις σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες.Μια παγκόσμια εστία Ελληνισμού και πολιτισμού αφανίστηκε,που στις αρχές του 20ου αιώνα φιλοξενούσε 700.000 Έλληνες,1.400 σχολεία,το σπουδαίο φροντιστήριο της Τραπεζούντας,ακμάζουσες επιχειρήσεις και γνωστούς για το πνευματικό και πολιτιστικό έργο οργανισμούς.
Η γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του αιώνα μας.
Ύστερα από 27 αιώνες ζωής ένας λαός εκριζώθηκε αφήνοντας πατρογονικές εστίες, εκκλησίες, τάφους προγόνων με τον πιο βίαιο και βάναυσο τρόπο.
Η διεθνής κοινότητα αναγνώρισε τις άλλες δύο γενοκτονίες του αιώνα μας, των Εβραίων και των Αρμενίων. Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αν και συντελέστηκε υπό τις ίδιες συνθήκες με τις γενοκτονίες των Εβραίων και των Αρμενίων και με τα ίδια δυστυχώς αποτελέσματα, δεν έχει τύχει της ίδιας αναγνώρισης.
Ο αφανισμός των Ελλήνων του Πόντου είναι έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας και ως τέτοιο πρέπει να αναγνωριστεί από τη Διεθνή Κοινότητα.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τιμούμε τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων αδελφών μας και θεωρούμε χρέος τη διαφύλαξη της ιστορικής μας αλήθειας και η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι μια αναμφισβήτητη ιστορική αλήθεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα