Ο Β. Καρύδης μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα για τη συμφωνία με το υπ. Δικαιοσύνης (audio)

12:11 26/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Συνήγορος του Πολίτη Βασίλης Καρύδης μίλησε στον Ανδρέα Παπασταματίου και στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό», που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας για την συμφωνία συνεργασίας που συνυπέγραψαν με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλο για την ενίσχυση της διαφάνειας και του ελέγχου στις φυλακές.

Ο κ. Καρύδης είπε ότι: «Για μια τετραετία κάποιοι κύκλοι του υπουργείου θεωρούσαν, πως οι φυλακές είναι άβατο. Από το ’14 ο

Συνήγορος του Πολίτη έγινε Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης και βελτιώθηκε η πρόσβασή του, όχι μόνο στις φυλακές, αλλά σε οποιοδήποτε χώρο εγκλεισμού, όπως αστυνομικά κρατητήρια, κέντρα κράτησης μεταναστών ακόμη και ψυχιατρεία.

«Πρέπει να είμαστε δίκαιοι. Αυτή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου (Δικαιοσύνης) έχει απολύτως καλές προθέσεις….» «και εν τέλει υπογράψαμε προγραμματική συμφωνία, όπως την είπαμε, ένα συμφωνητικό κατανόησης» είπε χαρακτηριστικά ο Συνήγορος του Πολίτη, αναφερόμενος στις δυνατότητες πλέον του θεσμού, που ως Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης της Κακομεταχείρισης δεν θα αντιμετωπίζει προσκόμματα προσβασιμότητας σε χώρους εγκλεισμού και στην άντληση σχετικών πληροφοριών. Επίσης όπως είπε ο κ. Καρύδης: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ανταποκρίνεται στις υποδείξεις και τις συστάσεις του θεσμού, αναφέροντας τα μέτρα που προτίθεται να λάβει».

Ο Συνήγορος του Πολίτη υποστήριξε ότι: «Η κατάσταση στο σωφρονιστικό σύστημα επιδεινώθηκε δραματικά την περίοδο της κρίσης, λόγω της επιδείνωσης προβλημάτων που ούτως ή άλλως χρονίζουν, όπως ο υπερπληθυσμός, η έλλειψη πόρων και ανθρώπινου δυναμικού». «Όλα αυτά κάποια στιγμή είχαν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Καρύδη, η διαφθορά δημιουργείται «όταν το δικαίωμα γίνεται προνόμιο».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

The post Ο Β. Καρύδης μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα για τη συμφωνία με το υπ. Δικαιοσύνης (audio) appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα