Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε αρνείται να παραιτηθεί

19:18 16/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Να παραιτηθεί από τη θέση του, προέτρεψε την Πέμπτη τον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Ζιμπάμπουε Μόργκαν Τσβανγκιράι «για το συμφέρον της χώρας» μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα και την ανάληψη της εξουσίας από τους στρατηγούς.

Ο 93χρονος Μουγκάμπε επιμένει ότι παραμένει ο μοναδικός νόμιμος ηγέτης της Ζιμπάμπουε και αρνείται τη μεσολάβηση ενός Καθολικού ιερέα που προσπαθεί να του διασφαλίσει μια τιμητική αποχώρηση από το αξίωμά του.

«Για το συμφέρον του λαού, ο κ. Ρόμπερτ Μουγκάμπε πρέπει να παραιτηθεί αμέσως» είπε ο Τσβανγκιράι,

ο ηγέτης του Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγες ώρες μετά την επιστροφή του στη χώρα.

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε αρνήθηκε να παραιτηθεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης που είχε σήμερα με στρατηγούς, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις. «Συναντήθηκαν σήμερα (Πέμπτη). Αρνήθηκε να υποβάλει την παραίτησή του, πιστεύω ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο» επισήμανε η ίδια πηγή.

«Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ το στρατιωτικό πραξικόπημα«, προειδοποίησε ο αρχηγός του κράτους της Γουινέας Άλφα Κοντέ, ο οποίος ασκεί χρέη προέδρου της Αφρικανικής Ένωσης (UA), και απαίτησε «την επιστροφή της συνταγματικής τάξης» στη Ζιμπάμπουε.

«Απαιτούμε τον σεβασμό του Συντάγματος, την επιστροφή στη συνταγματική τάξη και δεν θα δεχθούμε ποτέ το στρατιωτικό πραξικόπημα», δήλωσε ο Κοντέ σε συνέντευξη που έδωσε σε μερικούς γάλλους δημοσιογράφους στο Παρίσι.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα