Ο πρόεδρος της Βουλής στην ΕΡΤ-«Θα κλείσει η αξιολόγηση στις 24 Μαΐου» (video)

10:57 15/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη βεβαιότητα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στις 24 Μαΐου, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο Νίκος Βούτσης εκτίμησε πως θα υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία με οδικό χάρτη για την απομείωση του συνόλου του χρέους, με άμεση εφαρμογή στο βραχυχρόνιο κομμάτι του, ενώ επιβεβαίωσε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί και το θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων που πρέπει να πετύχουμε το 2018,

βάσει της περσινής συμφωνίας.

Τα πλεονάσματα για τα δύο πρώτα χρόνια είναι μικρά, είπε ο πρόεδρος της Βουλής, συμπληρώνοντας πως το θέμα της μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 κατά 1,5%, είναι θέμα του συσχετισμού των δυνάμεων, που είναι ευνοϊκότεροι για την Ελλάδα από ότι πέρυσι το καλοκαίρι.

«Σε μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά, είχαμε και με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT, μια σειρά από προβλέψεις με θετικά στοιχεία, πέραν των προβλέψεων, δηλαδή με θετικό πρόσημο για την οικονομία», είπε ο κ. Βούτσης και δήλωσε αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο κόφτης. «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι όταν αρχίσει η κίνηση της πραγματικής οικονομίας και με επενδύσεις με αναπτυξιακό πρόσημο, δεν θα χρειαστεί να πηγαίνουμε σε τέτοιες γκραν γκινιόλ καταστάσεις με κόφτες».

Ακόμη, προανήγγειλε την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα τελευταία προαπαιτούμενα εντός του ερχόμενου Σαββατοκύριακου, με τη μορφή του επείγοντος.

Ο «κόφτης» δεν θα λειτουργεί αυτόματα και αυτόνομα

Ο κ. Βούτσης παραδέχτηκε ότι ο «κόφτης» αναφέρεται στο σύνολο των κωδικών του προϋπολογισμού, συμπληρώνοντας πάντως πως «το να εξαιρεθούν κάποιοι κοινωνικοί τομείς είναι μέσα στο πακέτο που έχει συζητηθεί», αλλά δεν έχουν καταλήξει το ποιοι θα είναι αυτοί.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου υποστήριξε ότι δεν θα λαμβάνονται οι αποφάσεις αυτόματα, χωρίς την έγκριση της Βουλής. «Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα που δεν θα καλύπτεται αυστηρά από το Σύνταγμα της χώρας. Θα δούμε με μεγάλη ακρίβεια ποια θα είναι η συμμετοχή της Βουλής σε αυτή τη διαδικασία. Γνωρίζετε ότι υπάρχει η διαδικασία της αναθεώρησης του προϋπολογισμού που μπορεί να γίνει μέσα στον ίδιο χρόνο, ανάλογα με τις εξελίξεις που υπάρχουν στην οικονομία», είπε.

Ο κ. Βούτσης σχετικοποίησε τον αυτοματισμό του «κόφτη», υποστηρίζοντας ότι «αυτό που θα είναι αυτόματο θα είναι ο στόχος«, δηλαδή το ύψος των χρημάτων που θα πρέπει να εξοικονομηθούν.

Το ΔΝΤ πιέζει για ομαδικές απολύσεις

Ο κ. Βούτσης αναφερόμενος στο ΔΝΤ, σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατό να θεωρήσουμε θετική την παρουσία του ΔΝΤ, όταν επιμένει σε σκληρά μέτρα όπως η περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το θέμα των ομαδικών απολύσεων έχει ήδη τεθεί από πλευράς του Ταμείου.

«Δεν σας το λέω τυχαία, τα εργασιακά θα είναι ενδεχομένως η επόμενη συζήτηση ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης. Από τη μία υπάρχει το ευρωπαϊκό κεκτημένο που συνομολογούμε και εμείς και από την άλλη η πρόταση για περαιτέρω ελαστικές μορφές εργασίας, απελευθέρωση απολύσεων και άλλων», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας ότι «αν οι συζητήσεις για το χρέος είναι να ακολουθούνται από σκληρά μέτρα, τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, δεν είναι δυνατόν να θεωρήσουμε θετική την παρουσία του Ταμείου».

«Δεν είμαστε χομπίστες των εκλογών, δεν θα πάμε σε εκλογές»

«Οι εκλογές δεν ήταν ποτέ κοντά«, δήλωσε ο Νίκος Βούτσης, τονίζοντας «δεν είμαστε «χομπίστες» των εκλογών. Όλοι έχουν απορρίψει και εννοώ και την Αξιωματική Αντιπολίτευση, τα μεσαία σχήματα τεχνοκρατών, εν είδη κυβέρνησης Παπαδήμου».
Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε πως εκλογές θα γίνουν μόνο αν χαθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια που γίνεται με τη συμφωνία, παρά τις οδυνηρές της συνέπειες, μπορεί να ανοίξει έναν καλύτερο δρόμο, συνεπώς δεν τίθεται θέμα εκλογών.

Πηγή:ΕΡΤ1

The post Ο πρόεδρος της Βουλής στην ΕΡΤ-«Θα κλείσει η αξιολόγηση στις 24 Μαΐου» (video) appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα