Ο Γ.Στασινόπουλος για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο πελάγος

13:51 26/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Είναι γνωστό ότι το μεγάλο πρόβλημα στην ανάπτυξη της αγοράς υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, λέγεται κρατική διαχείριση», υποστήριξε με συνέντευξή του στην τοπική ΕΡΤ, ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, Περιφερειακός Σύμβουλος Ζακύνθου και μέλος του συνδυασμού της μείζονος αντιπολίτευσης, «Νέα Ιόνιος Πολιτεία», Γιώργος Στασινόπουλος, με αφορμή την επικείμενη συζήτηση και γνωμοδότηση του ΠΣΙΝ (στην Κεφαλονιά-29 και 30-4-2017), επί της στρατηγικής

μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων στο Ιόνιο πέλαγος.

«Δόθηκαν ιδιαίτερα κίνητρα για επενδύσεις και προσέλκυση εταιριών πετρελαίου, εκτελέστηκαν (μετά από διαγωνισμό), 12.500 χλμ, νέες σεισμικές έρευνες μη αποκλειστικής χρήσης, στο Ιόνιο πέλαγος και στην θάλασσα νότια της Κρήτης και έγινε διαγωνισμός με την διαδικασία ανοικτής πρόσκλησης (open door), για ανάθεση τριών περιοχών για έρευνες», επισήμανε ο κ.Στασινόπουλος.

Επίσης, ανέφερε ότι: «Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Ελλάδας είναι η μοναδική δυνατότητα που έχουμε για ανάκαμψη της πατρίδας, διότι τα μεγέθη της είναι πολλαπλάσια από κάθε χρέος.
Εμείς σήμερα πρέπει να μιλάμε για επιτάχυνση των διαδικασιών, για ενίσχυση της ΕΔΕΥ , για έρευνες υδρογονανθράκων και σε νέα οικόπεδα, διότι ακριβώς θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για προσέλκυση διεθνών παικτών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Πρέπει να μετατρέψουμε την ενέργεια σε ευκαιρία ανάπτυξης για τη χώρα.

Ο απαιτούμενος χρόνος για την ολοκλήρωση ενός γύρου παραχωρήσεων στην Ελλάδα είναι περίπου 4 έτη τη στιγμή που στην Κύπρο δεν ξεπέρασε το ένα έτος! Δεν δικαιούμαστε να είμαστε όμηροι ξεπερασμένων αντιλήψεων και δογματισμών. Οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, με θάρρος και αποφασιστικότητα.Ήδη 7/3/17 Εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή Άρτας – ΠρέβεζαςΗ Περιφέρεια Κρήτης δίνει το παράδειγμα με τον υποδειγματικό της ενεργειακό της σχεδιασμό.

Ο πρώην περιφερειάρχης Ιονίων Σπύρος Σπύρου είχε δηλώσει από τον Απρίλιο του 2013 ότι:»Πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα των υδρογονανθράκων με την δέουσα σοβαρότητα και ρεαλισμό, ώστε να υπάρξουν ανταποδοτικά στην χώρα μας και στις τοπικές κοινωνίες πλεονεκτήματα, χωρίς υπερβολές, περιορίζοντας τους κινδύνους».

Ήταν η εποχή εκείνη που τα πετρέλαια προκαλούσαν αλλεργία στην αριστερή ΑΝΑΣΑ του κυρίου Γαλιατσάτου, όπου βλέπουμε 4 ακριβώς χρόνια μετά να φέρνει το θέμα σε έκτακτο μάλιστα Περιφερειακό Συμβούλιο την Μεγάλη εβδομάδα, χωρίς να έχει γίνει διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και χωρίς να γνωρίζουμε ποια είναι η θέση των δημοτικών συμβουλίων των Ιονίων, που τυπικά προηγείται ως υποχρέωση της συνεδρίασης του περιφερειακού, αποτελεί μια κίνηση πανικού και αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα σοβαρά ζητήματα, ο επικίνδυνος για την ανάπτυξη της οικονομίας στα Ιόνια Νησιά κ. Γαλιατσάτος.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νησιών λοιπόν παίρνει άριστα στις… καθυστερήσεις, οι οποίες δυστυχώς καταγράφονται και από την διεθνή αγορά Ε&Π Υ/Α, που δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην περιοχή μας. Αυτό αποδείχθηκε και στην πράξη από την έλλειψη ενδιαφέροντος στους διαγωνισμούς.

Εκτός του τομέα κρατικής διαχείρισης, που περιγράψαμε πιο πάνω, το επιχειρηματικό περιβάλλον συνθέτουν και άλλοι παράγοντες όπως, πολιτική σταθερότητα, η σταθερή φορολογία, η λειτουργία της τραπεζικής αγοράς, οι εργασιακές σχέσεις, οι πολιτικές για το περιβάλλον, η διαφάνεια των διαδικασιών, η αποφυγή δεσπόζουσας θέσης και ευνοϊκών μεταχειρίσεων, (σε κρατικές εταιρίες κ.α.), οι οριοθετήσεις θαλάσσιων ζωνών, οι σχέσεις με τα όμορα κράτη κλπ.

Η βαθμολογία της Ελλάδας στους προαναφερόμενους τομείς είναι εξαιρετικά χαμηλή και αποτρεπτική για την προσέλκυση διεθνών εταιριών πετρελαίου. Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, οι διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά τις ξένες επενδύσεις επιδεινώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον».

Τέλος, πρόσθεσε, πως «Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νησιών, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, πρέπει να βελτιώσει όλους τους τομείς που αναφέρθηκαν πιο άνω, για να μπορέσει να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές σε αυτό τον τομέα».

Ρεπορτάζ: Σάκης Νέγκας

Keywords
Τυχαία Θέματα