Ο γερουσιαστής Ένζι κατέθεσε πρόταση για την κατάργηση του Obamacare

22:16 3/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σχέδιο ψηφίσματος που θα επιτρέψει να καταργηθεί το λεγόμενο Obamacare κατέθεσε την Τρίτη ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάικ Ένζι, γνωστοποίησε το πολιτικό του γραφείο με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η κίνηση αυτή του προέδρου της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας καταγράφηκε μόλις την πρώτη ημέρα της θητείας του νέου Κογκρέσου των ΗΠΑ, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν διαμηνύσει εδώ και καιρό ότι θα ακύρωναν αυτό το πρόγραμμα και ότι αυτό θα ήταν το πρώτο τους βήμα σε νομοθετικό επίπεδο.

Πάντως

στελέχη των ρεπουμπλικάνων σημειώνουν πως η διαδικασία ακύρωσης του Obamacare θα διαρκέσει μήνες ενώ για την κατάρτιση προγραμμάτων ασφαλιστικής και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης που θα το αντικαταστήσουν ενδέχεται να απαιτηθούν χρόνια.

Εξάλλου, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν επανεκλέχτηκε στο αξίωμα, κάτι που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να είναι ο ισχυρός άνδρας του Κογκρέσου και άρα θα εξελιχθεί σε προνομιακό συνομιλητή του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Τα 239 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητάς του ενώ 189 ψήφισαν υπέρ της δημοκρατικής Νάνσι Πελόζι. Η ψήφος των ρεπουμπλικάνων ήταν σχεδόν ομόφωνη.

Το νέο Κογκρέσο που εξελέγη τον Νοέμβριο, ταυτόχρονα με τον διάδοχο του Μπαράκ Ομπάμα, ανέλαβε τα καθήκοντά του σήμερα 3η Ιανουαρίου, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Ο Τραμπ θα ορκιστεί την 20ή Ιανουαρίου.

Οι ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν ισχυρή πλειοψηφία τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων (241 έδρες έναντι 194 των δημοκρατικών) όσο και στη Γερουσία (52 γερουσιαστές έναντι 48 των δημοκρατικών).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα