Ο Δήμος Σερρών στο 2ο Διακρατικό Εργαστήριο του δικτύου MAPS στο Koblenz

16:14 2/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 2ο Διακρατικό Εργαστήριο του συγχρηματοδοτούμενου διακρατικού έργου MAPS Military Assets as Public Spaces (MAPS) – Στρατιωτικές περιοχές ως Δημόσιοι Χώροι” στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Σερρών και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα URBACT III. Το 2ο αυτό Διακρατικό Εργαστήριο

έγινε στην πόλη Koblenz της κεντρικής Γερμανίας την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου και είχε τίτλο : “Προσωρινή Επανάχρηση της Κληρονομιάς- Temporary reuse of the heritage ”. Συμμετείχαν εκπρόσωποι των Τοπικών Ομάδων Στήριξης (ΤΟΣ – ULG) και των εννέα (9) εταίρων του MAPS όπου είχαν την ευκαιρία αφενός να επισκεφτούν τα ιστορικά στρατόπεδα της πόλης αλλά κυρίως να συζητήσουν και να ενημερωθούν για τις υφιστάμενες προσωρινές χρήσεις των πρώην στρατιωτικών χώρων (παλαιά κάστρα & φρούρια) καθώς και για τις προτάσεις επανάχρησης που προτείνει η ΤΟΣ του Δήμου Koblenz. Παράλληλα όμως ενημερώθηκαν και ανέλυσαν με την μεθοδολογία του URBACT, το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (Integrated Action Plan) της γερμανικής πόλης.

Στην αντιπροσωπεία του Δήμου Σερρών συμμετείχαν η κα. Ασημίνα Τσούκα, από το Τμήμα Περιβάλλοντος –Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και μέλος της Ομάδα Διοίκησης του έργου MAPS, ο Αρχιτέκτονας κ. Απόστολος Γκεντσίδης, μέλος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Σερρών και της ΤΟΣ και ο κ. Δημήτρης Ρωσσάκης εκ μέρους της εταιρίας Eurotec, τεχνικού συμβούλου του Δήμου Σερρών για το έργο MAPS. Κατά τις εργασίες του διακρατικού εργαστηρίου παρουσιάστηκε και αναλύθηκε η εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση του ECO-FESTIVAL των Σερρών, που αποτελεί και το καλύτερο παράδειγμα προσωρινής επανάχρησης του Στρατοπέδου «ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ». Στην συγκεκριμένη τονίσθηκε ιδιαίτερα η συμβολή των τοπικών κοινωνικών εταίρων στο εγχείρημα αυτό, αλλά και στην πολύ καλή συνεργασία των φορέων της πόλης με τον Δήμο Σερρών. Το ενδιαφέρον των εταίρων ήταν έντονο, καθώς υπήρχαν ερωτήσεις, κυρίως για την αρτιότητα και ικανότητα των υφιστάμενων κτιρίων και δομών να υποστηρίξουν περισσότερες και ποικίλες άλλες τέτοιες εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, δεδομένων των κλιματολογικών συνθηκών της χώρας μας.

Το επόμενο Διακρατικό Εργαστήριο του συγχρηματοδοτούμενου διακρατικού έργου MAPS, θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Μάιο στην πόλη Espinho της Πορτογαλίας.

Πηγή:Δήμος Σερρών

Keywords
Τυχαία Θέματα