Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη Λέσβο

19:09 19/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό χώρο της Λέσβου ενημερώθηκε κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο νησί ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης. Συναντήθηκε με την Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο , το παπιστήμιο Αιγαίου , ιδιαίτερης όμως σημασίας συναντήσεις με αγροτικούς φορείς είχε στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου όπου ο κύριος Τσιρώνης εντυπωσιάστηκε από το επίπεδο γνώσεων αλλά και προτάσεων στο αντικείμενό τους.

Ο κύριος Τσιρώνης αναφέρθηκε στις ενέργειες του Υπουργείου για την επίσπευση των διαδικασιών για την απόδοση

επιδοτήσεων στους αγρότες αλλά και για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από το υπουργείο σε συνεργασία με τους παραγωγούς για την αναγνωρισιμότητα των προϊόντων . «Όλα γίνονται ερασιτεχνικά σε αυτόν τον τομέα και χρειάζεται οργάνωση» είπε ο κύριος Τσιρώνης.

Καρτέλ γάλακτος

Οι εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών του κατήγγειλαν την ύπαρξη καρτέλ γάλακτος που μειώνει τις τιμές στο γάλα που πρέπει να παίρνει ο παραγωγός με αποτέλεσμα να εξανεμίζεται το εισόδημά του . Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι η καταγγελία θα εξετασθεί και «αν διαπιστωθούν στρεβλώσεις στην αγορά , θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες . «Αν υπάρχει καρτέλ πρέπει να το σπάσουμε».

Καραντίνα

Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν μέτρα για την άρση της καραντίνας για τον καταρροϊκό πυρετό που έχει «τσακίσει» τον τομέα τους εδώ και πολλά χρόνια . Ο κύριος Τσιρώνης τους ενημέρωσε ότι αρμόδια αρχή είναι η κτηνιατρική υπηρεσία της περιφέρειας που πρέπει να κάνει τους ελέγχους και να στείλει στο υπουργείο το αρχείο εκείνο που απαιτείται για την άρση της καραντίνας. Η συγκεκριμένη ωστόσο υπηρεσία δεν είχε ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία με αποτέλεσμα σήμερα να υποφέρει ένας ολόκληρος κλάδος. Στην κτηνιατρική υπηρεσία μάλιστα ανέλαβε σήμερα μόλις καθήκοντα διευθύντριας η κυρία Πετρίδου, υπάλληλος της υπηρεσίας, όπως ανακοινώθηκε από την Χριστιάννα Καλογήρου στη συνάντηση που προηγήθηκε νωρίτερα στην Περιφέρεια. Πάντως οι κτηνοτρόφοι πρότειναν στον Υπουργό και εκείνος δεσμεύθηκε να το υλοποιήσει αν δίνεται η δυνατότητα, να οριστεί «εποχή απαλλαγής καραντίνας» μέσα στο έτος όπως προβλέπεται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό και συγκεκριμένα από Γενάρη μέχρι Μάιο που δεν υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου από κουνούπι. Έτσι θα μπορούν να εμπορευτούν τα ζώα τους έξω από το νησί και να μη τα δίνουν «κοψοχρονιά» με τιμές που φτάνουν το ένα ευρώ το κιλό!

Πάντως αν δεν λυθούν τα προβλήματα στην κτηνιατρική υπηρεσία, η οποία χρειάζεται στελέχωση από κτηνιάτρους, ο κύριος Τσιρώνης είπε ότι θα πρέπει να παραγγελθεί έλεγχος για το που δαπανώνται τα δημόσια χρήματα που απορροφά η υπηρεσία.

Κόλπος Καλλονής

Ο σύλλογος αλιέων Λέσβου ζήτησε από τον Υπουργό μέτρα για να σταματήσει η υπεραλίευση του κόλπου και ένας αυστηρός έλεγχος και τήρηση της νομιμότητας στους δειγματοληπτικούς ελέγχους. «Είναι η πρώτη φορά που οι ίδιοι οι αλιείς , ζητούν περιορισμό της αλιείας» είπε ο κύριος Τσιρώνης και τους συνεχάρη για το πραγματικό ενδιαφέρον τους να συνεχίσει να παράγει ο κόλπος σε βάθος χρόνου. Ο σύλλογος αλιέων πρότεινε επίσης στον υπουργό να οριστούν ζώνες ασφαλείας για τα αλιεύματα, περιοχές δηλαδή με συγκεκριμένες συντεταγμένες , που να απαγορεύεται η αλιεία. Το μέτρο αυτό είχε εφαρμοστεί μέχρι πριν το 1982 με εξαιρετικά αποτελέσματα αυξάνοντας τα αλιεύματα του κόλπου. Ο υπουργός βρήκε εξαιρετική την πρόταση αυτή , ενώ τέθηκε και το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών και του έλεγχου που απαιτείται.

Το θέμα του κόλπου Καλλονής τέθηκε και σε συνάρτηση με το φράγμα του Τσικνιά αφού η ΜΠΕ για το φαραωνικό φράγμα δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με τις επιπτώσεις που η δημιουργία αυτού του έργου θα έχει στον κόλπο και συγκεκριμένα η συγκράτησης τόνων νερού που δε θα φτάνουν στη θάλασσα .

Το θέμα απασχόλησε ιδιαίτερα στη παραγωγική συνάντηση που είχε ο κύριος Τσιρώνης στο πανεπιστήμιο Αιγαίου με ακαδημαϊκούς των τμημάτων περιβάλλοντος, θάλασσας και γεωγραφίας . Μάλιστα σε δήλωσή του στην ΕΡΤ ο Υπουργός τόνισε ότι το πανεπιστήμιο με τα εργαλεία που διαθέτει μπορεί να απαντήσει άμεσα σε σοβαρά προβλήματα που έχουμε όχι μόνο στη Λέσβο , όπως στον Κόλπο Καλλονής αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως τα χωρικά δεδομένα με την χάραξη των κτημάτων. Με το πανεπιστήμιο θα συνεχιστεί η συνεργασία μας για τι μπορούμε με τη βοήθειά του να πάρουμε σωστές αποφάσεις σε θέματα που απασχολούν το Υπουργείο».

Αποζημιώσεις

Για τις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν από την κακοκαιρία, ο κύριος Τσιρώνης κληθείς να σχολιάσει κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου τις καθυστερήσεις του ΕΛΓΑ και τη μικρή βοήθεια που στο τέλος φτάνει στους αγρότες τόνισε ότι «θα γίνουν προσλήψεις στον ΕΛΓΑ για να πετύχουμε πληρωμή σε λίγους μήνες στους δικαιούχους. Το προηγούμενο διάστημα ο ΕΛΓΑ ήταν οργανισμός με πολλά προβλήματα, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για να βρεθεί δίπλα στον αγρότη όμως δε θα διασπαθίζονται χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων σε όσους δε δικαιούνται αποζημιώσεις, οι έλεγχοι είναι αυστηροί και πρέπει να γίνονται.»

Τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συνόδευαν ο Γιώργος Πάλης βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ , καθώς και τοπικά στελέχη του κόμματος αλλά και ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων στη Λέσβο, αφού ο κύριος Τσιρώνης προέρχεται από αυτό τον χώρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα