«Νύχτες τέχνης στην Αυλή του Μύλου» με το μονόλογο «Κόλχαας»

10:32 4/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017 θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του φεστιβάλ «Νύχτες τέχνης στην Αυλή του Μύλου» ο εξαιρετικός μονόλογος «Κόλχαας» με τον αριστουργηματικό Νίκο Αλεξίου.

Ο μονόλογος παρουσιάζεται τα τελευταία 6 χρόνια στην Αθήνα και είναι ένας από τους πλέον εμβληματικούς μονολόγους που ανεβαίνουν στο σανίδι για τόσο μεγάλο διάστημα χωρίς διακοπή.

«Μιχαήλ Κολχάας» του Χάινριχ φον Κλάιστ

Λίγα λόγια για την παράσταση

Πρόκειται για έναν εξαιρετικά δυνατό

μονόλογο, που βασίζεται στην διασημότερη νουβέλα του Κλάιστ, από τα σημαντικότερα κείμενα της γερμανικής λογοτεχνίας.
Χαρακτηριστικό είναι πως για το «Μιχαήλ Κόλχαας», ο Κάφκα είχε δηλώσει δημόσια πως κάθε φορά που το διαβάζει «δακρύζει και ενθουσιάζεται».
Πρόκειται για την πραγματική ιστορία του Μιχαήλ Κόλχαας, φιλήσυχου και νομοταγή έμπορου αλόγων, που πέφτει θύμα αδικίας από κάποιον άρχοντα της χώρας. Όταν προσπαθήσει να βρει το δίκιο του εκδιώχνεται από το σαθρό και διαβρωμένο δικαστικό σύστημα της εποχής και τυφλωμένος από οργή, αποφασίζει μόνος του, με τσεκούρι και φωτιά, να διεκδικήσει εκείνα που του στέρησαν. Έτσι ρίχνεται σε μια αιματηρή και ζοφερή μάχη ενάντια σε όσους θεωρεί πως τον αδίκησαν. Μια μάχη που δεν αργεί να στραφεί αδιάκριτα και μανιασμένα σε όποιον τύχει να βρεθεί στον δρόμο του…
Και τότε, έρχεται η στιγμή που ο Κόλχαας αντιλαμβάνεται την ευθύνη των πράξεών του. Της δικής του, προσωπικής ευθύνης. Και συναισθάνεται με τρόμο και δέος πως όταν η εκδίκηση ξεκινήσει, το ταξίδι δεν έχει πλέον επιστροφή. Και πως το τίμημα των όσων κάνουμε, οφείλουμε -αν θέλουμε να είμαστε εντάξει απέναντι στις αρχές μας- να το πληρώνουμε, όσο υψηλό και αν είναι….
Ο ήρωας της ιστορίας, ο Μιχαήλ Κόλχαας έζησε, λέει η ιστορία, τον 16ο αιώνα. Ο Κλάιστ έγραψε τη νουβέλα του τον 19ο αιώνα. Όμως όσα πραγματεύεται ο μύθος του ήρωα που παράτησε τη σιγουριά της καλοβολεμένης ζωής του για να ξεσηκωθεί απέναντι σε μια διεφθαρμένη εξουσία, αντικατοπτρίζουν σε τρομακτικό βαθμό, την σημερινή πραγματικότητα….
Η σκοτεινή μεσαιωνική ιστορία του εμπόρου αλόγων Μιχαήλ Κόλχαας, με τον αριστουργηματικό Νίκο Αλεξίου, παρουσιάζεται εδώ και 6 συνεχή χρόνια στην Αθήνα. Έχει παρουσιαστεί – εκτός των άλλων- με τεράστια επιτυχία επί δυο χρονιές (2015-2016) στο μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στα πλαίσια του Θεατρικού Φεστιβάλ «Αντίβαρο» και στην Κοζάνη, μετά από πρόσκληση του Φιλοπρόοδου Συλλόγου. Επίσης φέτος τον Οκτώβριο θα συμμετέχει σε διεθνές φεστιβάλ μονοδράματος στην Πάφο.
Εκτός από την ερμηνεία, ο Νίκος Αλεξίου υπογράφει ακόμα την μετάφραση, την δραματουργική προσαρμογή και την σκηνοθεσία της παράστασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα