ΗΠΑ: Νίκες δημοκρατικών σε τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις-Ο Ντε Μπλάζιο επανεκλέγεται στη Ν. Υόρκη

07:38 8/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο δημοκρατικός υποψήφιος για το αξίωμα του κυβερνήτη της Βιρτζίνιας, Ραλφ Νόρθαμ, επικράτησε την Τρίτη του ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Εντ Γκιλέσπι, ο οποίος είχε υποστηριχθεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και είχε διεξαγάγει εκστρατεία δίνοντας την έμφαση σε λαϊκιστικές και εθνικιστικές.

Στο Νιού Τζέρσι, ο δημοκρατικός υποψήφιος Φιλ Μέρφι επικράτησε και θα διαδεχθεί τον απερχόμενο ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Κρις Κρίστι, στενό σύμμαχο του Τραμπ.

Tonight, we made history. Couldn't be prouder to be a member

of the @VADemocrats. Together we’ll build a commonwealth that works for everyone—no matter who you are, no matter where you’re from. Congratulations to all our delegate candidates on their wins tonight!

— Ralph Northam (@RalphNortham) November 8, 2017

Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα στη Βιρτζίνια, με το 60% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, ο Νόρθαμ συγκεντρώνει το 52% των ψήφων έναντι ενός 47% του Γκιλέσπι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε υπέρ του Γκιλέσπι με μηνύματα στο Twitter, χωρίς να πάει στην Πολιτεία να τον υποστηρίξει.

.@EdWGillespie will totally turn around the high crime and poor economic performance of VA. MS-13 and crime will be gone. Vote today, ASAP!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 7, 2017

The state of Virginia economy, under Democrat rule, has been terrible. If you vote Ed Gillespie tomorrow, it will come roaring back!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 6, 2017

Μετά την ήττα του Γκιλέσπι, ο Τραμπ αποπειράθηκε με μια ανάρτησή του στο Twitter να αποστασιοποιηθεί από τον υποψήφιο.

Ed Gillespie worked hard but did not embrace me or what I stand for. Don’t forget, Republicans won 4 out of 4 House seats, and with the economy doing record numbers, we will continue to win, even bigger than before!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 8, 2017

Οι δημοκρατικοί από την άλλη έβλεπαν σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση μια ευκαιρία να πάρουν μια ρεβάνς, έναν χρόνο ακριβώς μετά την ήττα της Χίλαρι Κλίντον. Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συμμετείχε προσωπικά στην εκστρατεία.

Democrats finally got big victories they were craving in the year since Trump won the presidency. Five takeaways: pic.twitter.com/sheynz52ap

CNN (@CNN) November 8, 2017

Οι δημοκρατικοί, πέραν των εκλογικών αναμετρήσεων για την ανάδειξη των κυβερνητών στη Βιρτζίνια και το Νιού Τζέρσι, επικράτησαν επίσης στις δημοτικές εκλογές στη Νέα Υόρκη, την πολυπληθέστερη αμερικανική μεγαλούπολη, με τον Μπιλ ντε Μπλέιζιο να καταγάγει άνετη νίκη και να εξασφαλίζει νέα τετραετή θητεία.

Brothers and sisters, I am so thankful to have the opportunity to serve as your mayor for another four years!

Bill de Blasio (@BilldeBlasio) November 8, 2017

Με βάση τα αποτελέσματα με το 83% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, ο δημοκρατικός δήμαρχος, ο οποίος αυτοπροβλήθηκε ως υπερασπιστής των νεοϋορκέζων έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, συγκεντρώνει το 64,7% των ψήφων, έναντι ενός 29,5% της αντιπάλου του Νικόλ Μαλιοτάκις.

Bill de Blasio now has a final 4 years to further his goal of reshaping NYC in his progressive mold

— The New York Times (@nytimes) November 8, 2017

Η νίκη του 56χρονου Ντε Μπλέιζιο, Αμερικανού ιταλικής καταγωγής, ήταν πάντως αναμενόμενη, καθώς η Νέα Υόρκη είναι προπύργιο των δημοκρατικών και η Μαλιοτάκις, παρά την επιθετική εκστρατεία που διεξήγαγε—κατηγορώντας για παράδειγμα τον δήμαρχο ότι αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις ομοσπονδιακές αρχές στην καταδίωξη των μεταναστών χωρίς χαρτιά—δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή στην πόλη ή στο αμερικανικό πολιτικό σκηνικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα