Νεκρά πτηνά εντοπίστηκαν στον Ταμιευτήρα της Κάρλας

14:13 12/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την ύπαρξη 16νεκρών πτηνών στον ταμιευτήρα της Κάρλας διαπίστωσαν μέλη του Φορέα Διαχείρισης πριν λίγες ημέρες, τα οποία συνεχίζουν τις αυτοψίες στον ταμιευτήρα, προκειμένου να παρακολουθήσουν την πρόοδο του φαινομένου.
Μιλώντας στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Ιφιγένεια Κάγκαλου, ανέφερε ότι ευθύς αμέσως ενημερώθηκαν το δασαρχείο και η Κτηνιατρική Υπηρεσία και αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα των εξετάσεων των δειγμάτων που εστάλησαν στο Κτηνιατρικό

Εργαστήριο της Λάρισας.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του προσωπικού του φορέα την Παρασκευή 5 Αυγούστου, η ύπαρξη 8 νεκρών ατόμων αργυροπελεκάνου, ενός νεκρού ροδοπελεκάνου, ενός νεκρού κορμοράνου, ενός νεκρού λευκοτσικνιά και ενός νεκρού καστανοκέφαλου γλάρου σε διαφορετικά στάδια αποσύνθεσης, καθώς και η ύπαρξη ληθαργικού νεαρού ατόμου αργυροπελεκάνου επί προσπελάσιμης νησίδας εντός του Ταμιευτήρα.
Το προσωπικό του φορέα έλαβε και απέστειλε δείγματα για τη διενέργεια ιστολογικών, κυτταρολογικών, αιματολογικών και τοξικολογικών αναλύσεων στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο της Λάρισας, ενώ το ληθαργικό άτομο αργυροπελεκάνου, εστάλη για περίθαλψη, στην οργάνωση Δράση για την Άγρια Ζωή στη Θεσσαλονίκη.

Η κ. Κάγκαλου σημείωσε ότι το συγκεκριμένο πτηνό μετά την χορήγηση της πρώτης αντιβίωσης άρχισε να ανακάμπτει, γεγονός που σημαίνει ότι το όλο συμβάν είναι διαχειρίσιμο.
Στις 9 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε και νέα αποστολή δειγμάτων νεκρών πτηνών 2 νεκρών αργυροπελεκάνων και δύο νεκρών καστανοκέφαλων γλάρων στο πιστοποιημένο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκειμένου να υποβληθούν σε εξειδικευμένες εξετάσεις για τη διερεύνηση των αιτίων θανάτου.
Για τα ακριβή αίτια θανάτου των πτηνών πάντως αναμένονται τα αναλυτικά αποτελέσματα από το Κτηνιατρικό Εργαστήριο, όπως επεσήμανε η κ. Κάγκαλου για να διαπιστωθεί εάν θα πρέπει να ληφθούν μέτρα μικρής ή μεγάλης κλίμακας για την προστασία της πανίδας στην λίμνη Κάρλα.

Η Οικολογική Θεσσαλία για τα νεκρά πτηνά
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας (Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας- Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου) για τον εντοπισμό νεκρών πουλιών στον ταμιευτήρα της Κάρλας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Οικολογική Θεσσαλία».
Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση «είναι ένα ακόμη περιστατικό που έρχεται να προστεθεί σε αρκετά άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα που, δυστυχώς, προέκυψαν στη Θεσσαλία τους τελευταίους μήνες.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις το πρόβλημα και οι αρμόδιοι φορείς να καταφέρουν να το αντιμετωπίσουν χωρίς περαιτέρω επιπτώσεις, ευχόμαστε, επίσης, να μην οφείλεται το συμβάν σε άστοχες παρεμβάσεις υπευθύνων για τη διαχείριση των υδάτων του ταμιευτήρα.

Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να ενεργοποιήσει τις υπηρεσίες της και σε συνεργασία με κάθε συναρμόδιο φορέα να δώσει λύση στο πρόβλημα και να ξεκινήσει αμέσως η περισυλλογή των ασθενών πτηνών.
Ο νέος πλούτος της ορνιθοπανίδας στην περιοχή πρέπει να προστατευτεί για πλείστους λόγους, περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτισμικούς».

Keywords
Τυχαία Θέματα