Ν. Αφρική: 950 μεταλλωρύχοι εγκλωβισμένοι σε βάθος 1.000 μ.

17:50 1/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Εννιακόσιοι πενήντα μεταλλωρύχοι έχουν αποκλειστεί στις υπόγειες στοές ορυχείου χρυσού στη Νότια Αφρική, σε βάθος περίπου 1.000 μ., λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης εξαιτίας μίας θύελλας, ανακοίνωσε η ιδιοκτήτρια εταιρεία, διαβεβαιώνοντας ότι όλοι τους φαίνεται να είναι καλά στην υγεία τους.

Το βράδυ της Τετάρτης, καταιγίδα σημειώθηκε στην επαρχία του Φρι Στέιτ με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση στο ορυχείο Μπεατρίξ, κοντά στην πόλη Γουέλκομ. «Κατά συνέπεια, δεν καταφέραμε να ανεβάσουμε

στην επιφάνεια σήμερα το πρωί όσους εργάζονταν το βράδυ», είπε ο Τζέιμς Γουέλστεντ, εκπρόσωπος της εταιρείας Sibanye-Stillwater, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι eNCA.

«Υπάρχουν ακόμη 950 μεταλλωρύχοι που πρέπει να ανεβούν στην επιφάνεια», εξήγησε ο Γουέλστεντ.

Μέχρι στιγμής, μόνο 64 εργαζόμενοι κατάφεραν να βγουν από τις στοές.

Σύμφωνα με τον Γουέλστεντ, γίνεται προσπάθεια να εφοδιάσουν τους εγκλωβισμένους με τρόφιμα και νερό.

Ο εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι οι γεννήτριες που θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να τροφοδοτήσουν με ρεύμα το ορυχείο σε περίπτωση διακοπής δεν λειτούργησαν.

Η Ομοσπονδία των συνδικάτων των μεταλλωρύχων (AMCU) κατήγγειλε «την έλλειψη σχεδίων διάσωσης στο ορυχείο» και έκανε λόγο για «ένα πολύ σοβαρό συμβάν, δεδομένου του υψηλού αριθμού των αποκλεισμένων εργαζομένων».

MEDIA RELEASE: AMCU EXTREMELY CONCERNED OVER 900 TRAPPED BEATRIX MINERS.
AMCU learnt with great concern of 900 mineworkers who are trapped at Beatrix Mine in the Free State. AMCU calls on Sibanye-Stillwater to mobilise all resources to rescue the workers as soon as possible. pic.twitter.com/dPjdB1VgdS

— Amcu (@_AMCU) February 1, 2018

Τα δυστυχήματα σε ορυχεία είναι συχνό φαινόμενο στη Νότια Αφρική. Το 2015, 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Νοτιοαφρικανικό Επιμελητήριο Ορυχείων.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα