Μουσική παράσταση-αφιέρωμα στον ποιητή της αγάπης, Φεδ. Γκαρσία Λόρκα

16:02 15/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μία ξεχωριστή μουσική εκδήλωση – αφιέρωμα στον μεγάλο ποιητή Φεδερίκο Γκαρσία Λόρκα έχει οργανώσει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας με τη συνεργασία Λαρισαίων καλλιτεχνών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 16 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ στο Δημοτικό Ωδείο και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Το αφιέρωμα γίνεται με αφορμή τα 80 +1 χρόνια από τη δολοφονία του. Οι σφαίρες που έκοψαν το νήμα της ζωής του δεν μπόρεσαν να πνίξουν την δύναμη του έργου του.
Μέσα από την εκδήλωση θα φωτίσει όσο το δυνατά, πιο βαθιά ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα , μέσα από την ίδια του τη φωνή

και το έργο του.
Το πολυθέαμα παρουσιάζει σπάνιο φωτογραφικό υλικό του Λόρκα από τη γέννηση του μέχρι το θάνατο του, ποιήματα του, θεατρικά του έργα, κείμενα του επιστήθιου φίλου του ζωγράφου Σαλβαντόρ Νταλί, μελοποιημένους από τους μεγάλους συνθέτες στίχους του.

Όπως σημείωσαν οι συντελεστές «Η ποίηση προετοίμασε το Λόρκα για το θέατρο. Το θεατρικό έργο γεννήθηκε από τη βαθιά κατανόηση της λαικής λυρικής παράδοσης της πατρίδας του και ωρίμασε κάτω από τη λαύρα του μεσογειακού ήλιου γι’ αυτό αγαπήθηκε παράφορα στην Ελλάδα. Όμως δεν ήταν μόνο ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, μουσικός, συνθέτης, ζωγράφος ο Λόρκα πάνω απ’ όλα ήταν ένας πνευματικός άνθρωπος που ένοιωθε τα χαρίσματα σαν αποστολή.

«ο Λόρκα είναι Έλληνας στην καρδιά και την ψυχή μας. Το διαχρονικό έργο του μιλά για την αγάπη και τον άνθρωπο. Για το λόγο αυτό τον τιμούμε» τόνισε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Δέσποινα Αράπκουλε.
Ο Βαγγέλη Κολώνας ο οποίος σκηνοθετεί την παράσταση ευχαρίστησε τους μουσικούς, ηθοποιούς και τεχνικούς που εργάστηκαν για το αφιέρωμα, ενώ η συγγραφέας Μπέττυ Μαγρίζου κάλεσε τους πολίτες να την παρακολουθήσουν καθώς θα γνωρίσουν σημαντικά κομμάτια της ζωής του Λόρκα.

«Σπουδαίο θα είναι και το φωτογραφικό υλικό που συμπληρώνει την παράσταση» επεσήμανε η ηθοποιός κ. Χρυσούλα Χρήστου.

Τα μελοποιημένα από τον Μάνο Χατζηδάκι, ποιήματα θα εκτελέσουν οι μουσικοί Ιωάννα Σιωπούδη πιάνο , Βαγγέλης Τσιαπλές μπουζούκι και Σπύρος Καβαλιεράτος κιθάρα. Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Αλέξανδρος Τσιωνάς και η Μαριάννα Ζάχου.

Ακόμη θα γίνουν απαγγελίες ποιημάτων και αποσπάσματος της αυτοβιογραφίας του Λόρκα από την κ. Μπέττυ Μαγρίζου, και παρουσίαση Θεατρικού αναλογίου από τον «Ματωμένο γάμο» από τους ηθοποιούς Χρυσούλα Χρήστου, Γιώργος Παπαδόπουλος , Βάνα Καταραχιά.

Το αφιέρωμα στο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα θα συντονίσει η δημοσιογράφος Δέσποινα Θεοδώρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα