Μοσκοβισί: H Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικασθεί σε λιτότητα για πάντα

10:40 15/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Εμμεση επίθεση στο ΔΝΤ εξαπολύει ο Επίτροπος Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί με άρθρο του στους Financial Times (FT), τονίζοντας ότι κάποιοι προτιμούν να εμπλέκονται σ’ ένα παιγνίδι απόδοσης ευθυνών (blame game) για να υπερασπισθούν τις θέσεις τους και προβαίνουν σε εσκεμμένα απαισιόδοξες προβλέψεις. Ο ίδιος ζητά οι πολιτικοί ηγέτες να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

«Ας

μην παίζουμε σκιώδη παιχνίδια με το μέλλον της Ελλάδας. Οι τεχνικές εργασίες έχουν σχεδόν τελειώσει. Οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρωζώνης και των θεσμών της Ελλάδας πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία…Χρειαζόμαστε όλοι οι εταίροι να μοιραστούν την ευθύνη για την επίτευξη αυτού και να σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει,» τονίζει.

Ο κ. Μοσκοβισί ζητά οι δημοσιονομικοί στόχοι να είναι αξιόπιστοι και να μην υπονομεύουν την ανάπτυξη.

«(Οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα) Δεν θα πρέπει να είναι πολύ υψηλοί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα -η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα- ούτε όμως θα πρέπει να βασίζονται σε εσκεμμένα απαισιόδοξες προβλέψεις, ή να συνδέονται με απαιτήσεις που είναι πολιτικά αδύνατες, οικονομικά ανεπιθύμητες και κοινωνικά απαράδεκτες,» αναφέρει.

Ο ίδιος υπερασπίζεται την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέναντι στις κατηγορίες ότι είναι επιεικής απέναντι στην Ελλάδα.

«…μήπως η Κομισιόν είναι υπερβολικά επιεικής με την Ελλάδα, σε αντίθεση με την δήθεν πιο ρεαλιστική θέση του ΔΝΤ;» ρωτά. «Φυσικά όχι! (Η Κομισιόν) Ενώ έχει εργαστεί σκληρά για να βοηθήσει την Ελλάδα να οικοδομήσει μια βιώσιμη ανάκαμψη, έχει επίσης πιέσει τις αρχές της χώρας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Η Κομισιόν υπήρξε ένας έντιμος διαμεσολαβητής, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα του συνόλου της Ευρωζώνης.»

Ο Επίτροπος κάνει ειδική αναφορά στις δημοσιονομικές προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα και στην αιτίαση ότι οι ελληνικές συντάξεις είναι σε γερμανικά επίπεδα.

«Η Ελλάδα έχει κάνει πρωτοφανείς προσπάθειες στη δημοσιονομική πολιτική, περιλαμβανομένων σημαντικών μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος, του συστήματος φορολόγησης εισοδήματος φυσικών προσώπων και του συστήματος ΦΠΑ,» γράφει.

Αναφορικά με τις συντάξεις, ο κ. Μοσκοβισί τονίζει ότι οι μέσες συντάξεις ήταν 1.233 ευρώ μηνιαίως στη Γερμανία το 2013, 45% υψηλότερα από 846 ευρώ μηνιαίως στην Ελλάδα.

«Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις σημαίνουν πως οι νέες συντάξεις που αποδίδονται στην Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερες. Και θυμηθείτε πως η Ελλάδα δεν διαθέτει ένα καλά ανεπτυγμένο δίκτυ κοινωνικής προστασίας: σε πολλές οικογένειες, οι συντάξεις είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος,» συμπληρώνει.

Οσον αφορά τον ισχυρισμό του ΔΝΤ ότι οι μισοί Έλληνες φορολογούμενοι εξαιρούνται από τον φόρο εισοδήματος, ο Επίτροπος παρατηρεί «πως ο γενικός φορολογικός συντελεστής στα εισοδήματα, περιλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, είναι άνω του μέσου όρου της ΕΕ. Και η φετινή μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος έχει διευρύνει σημαντικά τη φορολογική βάση.»

Keywords
Τυχαία Θέματα