«Μοντέλο» Κηφισιάς και Ψυχικού με δρόμους ήπιας κυκλοφορίας στη Λάρισα

17:26 24/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα «μοντέλο» που ενισχύει τη δομή της γειτονιάς και προβλέπει τη δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας στο κέντρο της Λάρισας, όπως έχει γίνει στην Κηφισιά και το Ψυχικό προτείνει η μελέτη του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που παρουσιάστηκε σήμερα το μεσημέρι στη Λάρισα. Η διαβούλευση επί των προτάσεων που παρουσίασε ο μελετητής αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και μέσα στον επόμενο μήνα με την ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο Λάρισας για να αποφασίσει και να προκρίνει τη μελέτη και τις όποιες αλλαγές προταθούν, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης στη σημερινή παρουσίαση της μελέτης.

Βασικός στόχος όπως είπε και ο δήμαρχος Λαρισαίων είναι να ενισχυθεί το αίσθημα της γειτονιάς και στο κέντρο της πόλης, εκτός από τις συνοικίες και να δημιουργηθεί ένα βασικό δίκτυο κίνησης της κυκλοφορίας που θα αποτρέπει την χρήση του Ι.Χ. στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
Από την πλευρά του ο μελετητής Κ. Ριζομυλιώτης, εξήγησε ότι βασική φιλοσοφία του σχεδίου βιώσιμης κινητικότητας είναι να δημιουργηθεί μια πιο ανθρώπινη πόλη για τους πολίτες. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που προτείνονται περιλαμβάνουν το ευρύτερο κέντρο της Λάρισας από τις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου – Λαγού – Γεωργιάδου – Αεροδρομίου και βόρεια του σταθμού του ΟΣΕ.
Στόχος είναι η οργάνωση του τοπικού οδικού δίκτυου που θα κινούνται τα Ι.Χ. με παράλληλα μείωση της ταχύτητας των οχημάτων.

Η πρόταση είναι να γίνουν όλοι οι τοπικής σημασίας οδοί σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, όπου οι πεζοί θα μπορούν να κινούνται ασφαλώς και ανεμπόδιστα. Παράλληλα προβλέπεται και ενίσχυση του δικτύου ποδηλατοδρόμων και σύνδεση τους από τα 10 χιλιόμετρα που είναι σήμερα να αυξηθούν προοδευτικά στα 50 χιλιόμετρα.
Κύριος στόχος είναι να γίνουν όλες οι οδοί ήπιας κυκλοφορίας μονόδρομοι με σκοπό να αποτραπούν οι διαμπερείς κινήσεις των Ι.Χ. και να ενισχυθεί η έννοια της γειτονιάς, η οποία θα προστατεύεται από τις άσκοπες κινήσεις Ι.Χ.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης με την συζήτηση και την ψήφιση της μελέτης από το δημοτικό συμβούλιο θα αρχίσει και η δημοπράτηση των πρώτων έργων μέσα στο 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα