Από στυλό μέχρι μικροτσίπ θα προμηθεύουν το CERN ελληνικές επιχειρήσεις

ΕΛΛAΔΑ

Από στυλό μέχρι μικροτσίπ θα μπορούν να προμηθεύουν το CERN ελληνικές επιχειρήσεις από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε μια χρονική συγκυρία ιδιαίτερα ευνοϊκή για μια τέτοια δυνατότητα καθώς τα συστήματα του μεγαλύτερου επιστημονικού πειράματος του κόσμου στην Ελβετία, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε φάση αναβάθμισης.

Η δυνατότητα συμμετοχής επιχειρήσεων όλων των κλάδων της Κεντρικής Μακεδονίας στους διαγωνισμούς προμηθειών του οργανισμού προβλέπεται, μεταξύ άλλων, στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπέγραψαν σήμερα στη

Γενεύη ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, και η γενική διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του CERN Σαρλότ Γουαρακάουλε (Charlotte Warakaulle), παρουσία του αναπληρωτή επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), Μανώλη Τσεσμελή, του προέδρου της "Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης" Τάσου Τζήκα και εκπροσώπων 15 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε δυναμικούς κλάδους του λογισμικού, των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας.

Προκειμένου, μάλιστα, να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται, μπορούν να επικοινωνούν με τον σύνδεσμο που δημιουργήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και προβλέπεται από τον νέο Οργανισμό της Περιφέρειας που τέθηκε σε ισχύ πριν από είκοσι περίπου μέρες. Πρόκειται για τη νέα αυτοτελή διεύθυνση Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, στόχος της οποίας είναι να μειωθεί ο χρόνος για την υλοποίηση επενδύσεων αλλά και η γραφειοκρατία, να διευκολυνθούν οι επενδυτές και να παραχθεί καινοτομία. Στο ίδιο μήκος κύματος, την αντίστοιχη πληροφόρηση θα παρέχει και η "Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης". Επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, θα είναι να επισκεφθούν και το επόμενο χρονικό διάστημα το CERN περισσότερες βορειοελλαδικές επιχειρήσεις που θα θελήσουν να ενημερωθούν επί τόπου για την συγκεκριμένη προσπάθεια. Σε πρώτη φάση πάντως, όπως έγινε γνωστό, τον ερχόμενο Μάρτιο αντιπροσωπεία του CERN θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να κάνει μια πρώτη ενημέρωση στους επιχειρηματίες.

"Η σκέψη για τη συνεργασία αυτή με το CERN ξεκίνησε πριν από έναν περίπου χρόνο, σε μια συνάντησή μου με τον Πρόεδρο της "Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης". Δεν πρόκειται για μια σπασμωδική κίνηση αλλά για μια στοχευμένη ενέργεια που εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια της Περιφέρειας να καταστήσει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, τον τρίτο πόλο ανάπτυξης της περιοχής μας, επιπρόσθετα από εκείνους του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής" σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ - ΜΠΕ. Σχολίασε, παράλληλα, ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένας από τους τέσσερις μόνο αυτοδιοικητικούς φορείς παγκοσμίως που προχωρούν σε συμφωνία με τον ερευνητικό οργανισμό καθώς κάτι τέτοιο γίνεται συνήθως σε επίπεδο χώρας.

Για "μεγάλη ευκαιρία" έκανε λόγο ο κ. Τζήκας επισημαίνοντας ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει μια ελληνική silicon valley και η συνεργασία με το CERN μπορεί να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση. Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες για τις προμήθειες του οργανισμού τόνισε ότι μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές από εταιρείες που παράγουν υλικά οικοδομών μέχρι εταιρείες τεχνολογίας και λέϊζερ.

Εκτός, όμως, από το ζήτημα των προμηθειών, το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας και του CERN, προβλέπει επίσης την παροχή τεχνογνωσίας από τον οργανισμό στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις καινοτομίας και τεχνολογιών της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και την δυνατότητα σε φοιτητές από ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας για συμμετοχή σε σεμινάριά του. Ο αναπληρωτής επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών, Μανώλης Τσεσμελής, τόνισε ότι στόχος της συμφωνίας που υπεγράφη σήμερα είναι να επιστρέψει κάτι ειδικά στη βιομηχανία της Ελλάδας από τη συμμετοχή της στο πείραμα. Τόνισε δε ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και για τους νέους που αναζητούν απασχόληση στον οργανισμό.

"Κάθε εταιρεία που συμμετέχει στο παγκόσμιο αυτό πείραμα μαθαίνει, κερδίζει εμπειρία, δημιουργεί θέσεις εργασίας, κερδίζει τεχνογνωσία για να εξελίξει τα δικά της προϊόντα" ανέφερε ο Παναγιώτης Καλαϊτζίδης, εκπρόσωπος εταιρείας που έχει την έδρα της στην Αλεξανδρούπολη. "Το CERN μας προσδίδει και την έννοια του brand name και άλλες χώρες το αναγνωρίζουν αυτό" είπε από την πλευρά του ο επιχειρηματίας Στάθης Παρχαρίδης.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της συμμετοχής ελλήνων φοιτητών σε σεμινάρια του ερευνητικού οργανισμού ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας προανήγγειλε την διοργάνωση αποστολής φοιτητών στη Γενεύη.

Εξάλλου υπενθύμισε ότι έχει θέσει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το αίτημά του για την υιοθέτηση ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή (flat tax rate) 10% για τις επιχειρήσεις που θα αποφασίσουν να έχουν την έδρα τους στην Κεντρική Μακεδονία και δραστηριοποιούνται στον κλάδο της καινοτομίας.

Ο υπεύθυνος για τη μεταφορά τεχνογνωσίας από το CERN Νίκος Ζιώγας τόνισε ότι στόχος του ερευνητικού προγράμματος είναι να επιστρέφει οφέλη στις χώρες - μέλη του. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από έργα που δίνονται σε επιχειρήσεις, εφόσον εκείνες επιθυμούν και μπορούν να τα διεκδικήσουν, μέσα από ερευνητικά προγράμματα και συνεργασίες με πανεπιστήμια, αλλά και μέσα από την προσφορά τεχνογνωσίας που παράγεται παράπλευρα από την έρευνα αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί εμπορικά από επιχειρήσεις που θα την αναπτύξουν.

Ο πρόεδρος της Ζώνης Καιτονομίας Παντελής Αγγελίδης εκτίμησε ότι γίνεται κάτι σημαντικό που προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη και μπορεί να βοηθήσει όλη τη χώρα.

CERNστυλόμικροτσίπελληνικές επιχειρήσειςΚεντρική ΜακεδονίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα