Μήνυμα φιλίας προς την Ελλάδα αποστέλλουν τα Σκόπια

11:06 14/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σκόπια, του ανταποκριτή της ΕΡΤ-Νίκου Φραγκόπουλου

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας χθες σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με την σημερινή επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών της χώρας του Νίκολα Ντιμιτρόφ και τη συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, , ανέφερε ότι σε αυτήν δεν θα εξετασθεί το ζήτημα της ονομασίας.

«Θα εξετασθεί

η προώθηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και για το πως να αναβαθμιστούν περισσότερο οι φιλικές σχέσεις , με τάση να υπάρξουν πιο συχνές συναντήσεις μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών των δύο χωρών , συμπεριλαμβανομένων και των πρωθυπουργών των δύο χωρών. Αναμένουμε ο κ.Νίμιτς να επισκεφθεί τις δύο χώρες, με τελικό σκοπό να επιταχύνουμε τις διαδικασίες» πρόσθεσε ο Ζ.Ζάεφ.

Αναφερόμενος στη θέση της κυβέρνησής του για το θέμα του ονόματος, ο Ζάεφ ανέφερε ότι αυτή θα διαμορφωθεί σε συναίνεση με την αντιπολίτευση και θα οριστικοποιηθεί με δημοψήφισμα, στο οποίο, όπως είπε, θα εκφραστεί η ετυμηγορία των πολιτών της χώρας του.

Ακόμη, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι καλλιεργεί ελπίδες για αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας του με την Ελλάδα, τις οποίες βασίζει στο μήνυμα που αποστέλλουν τα Σκόπια προς την Αθήνα -μήνυμα συνεργασίας- ,όπως το χαρακτήρισε, μεταξύ των δύο χωρών που εδράζεται στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, και όχι στον εγκλωβισμό στην ιστορία, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Πρόσθεσε ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά τις προηγούμενες ημέρες αναγγέλλουν μία φιλική σχέση και σημείωσε ότι η χώρα του ζητά την υποστήριξη από τους πολίτες της Ελλάδας, από την κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση της Ελλάδας να βοηθήσουν τα Σκόπια, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή και ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Τέλος, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι επιθυμεί επίλυση του ακανθώδους ζητήματος της ονομασίας, κυρίως για να προοδεύσει η χώρα του και για να κατορθώσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα