Μέτρα λιτότητας σε περίπτωση Brexit θα εξαγγείλει ο Όζμπορν

18:26 15/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όζμπορν, προειδοποίησε τους πολίτες ότι θα αναγκαστεί να πάρει νέα, ακόμη πιο σκληρά μέτρα λιτότητας εάν ταχθούν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.

Την ώρα που οι δημοσκοπήσεις

καταδεικνύουν πως η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλέον πάρει προβάδισμα, ο Όζμπορν ανεβάζει τους τόνους των προειδοποιήσεών του για τις συνέπειες που θα είχε το ενδεχόμενο Brexit, διαμηνύοντας πως θα αντιδράσει αυξάνοντας τους φόρους και περικόπτοντας τις δημόσιες δαπάνες.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC την Τετάρτη δήλωσε ότι θα παρουσιάσει έκτακτο προϋπολογισμό στην περίπτωση που οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρότι 57 από τους βουλευτές του δικού του Συντηρητικού Κόμματος είπαν ότι θα μπλοκάρουν τα μέτρα αυτά.

«Θα πρέπει να αντλήσουμε περισσότερα χρήματα είτε αυξάνοντας τους φόρους όπως τον φόρο εισοδήματος ή θα πρέπει να δαπανούμε λιγότερα για τις μεγάλες δημόσιες υπηρεσίες όπως οι υπηρεσίες υγείας ή το εκπαιδευτικό σύστημα ή τον αμυντικό προϋπολογισμό», δήλωσε.

Μάλιστα σε ομιλία του λίγο αργότερα θα τονίσει ότι «Η χώρα δεν έχει σχέδιο στην περίπτωση που αποχωρήσει από την ΕΕ».

«Σε περίπου μια εβδομάδα θα ξυπνήσουμε χωρίς οικονομικό πλάνο για τη χώρα μας, με οικονομική αστάθεια, με χρόνια αβεβαιότητας και θα πρέπει να γίνουν οι ανάλογες περικοπές. Η χώρα δεν θα είναι σε θέση να αντέξει το μέγεθος των δημόσιων υπηρεσιών που έχουμε αυτή τη στιγμή», θα τονίσει στην ομιλία του που αποσπάσματα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας.

Μάλιστα ανεβάζοντας τους τόνους θα προειδοποιήσει ότι η αποχώρηση από την ΕΕ «θα έπληττε τις επενδύσεις, θα ζημίωνε τις οικογένειες και θα έβλαπτε τη βρετανική οικονομία.

Ο Όζμπορν θα αναφερθεί σε δημοσιονομικά μέτρα ύψους 30 δισεκατομμυρίων λιρών, κατανεμημένα εξ ημισείας σε αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, που θεωρεί πως θα χρειαστούν για να αντιμετωπιστούν οι εκτιμώμενες συνέπειες της αποχώρησης από την ΕΕ για τον προϋπολογισμό της Βρετανίας.

Η κατώτερη κλίμακα του φόρου εισοδήματος θα αυξηθεί 2 εκατοστιαίες μονάδες, στο 22%, και η υψηλότερη κατά 3%, στο 43%.

Keywords
Τυχαία Θέματα