Μέτρα κατά των Ισπανών συζητά το Κολέγιο των Επιτρόπων της ΕΕ

14:26 18/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το αφτί των Ισπανών, για παραβίαση του στόχου δημοσιονομικού ελλείμματος, καλείτε να «τραβήξει» το Κολέγιο των Επιτρόπων της ΕΕ που συνεδριάζει για τη λήψη μέτρων κατά της χώρας. Το όργανο συγκαλείτε σήμερα μετά την παραβίαση από την Ισπανία για τέταρτο συνεχόμενο έτος, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Πάντως ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάγιο δήλωσε σήμερα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVE πως «δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει πρόστιμο».

Οι

ευρωπαίοι Επίτροποι βρίσκονται αντιμέτωποι με μία δύσκολη απόφαση, με τα στελέχη της Κομισιόν να συνιστούν τη λήψη μέτρων κατά της Ισπανίας, καθώς η χώρα ετοιμάζεται για τη δεύτερή της εκλογική αναμέτρηση σε έξι μήνες. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας διαμορφώθηκε στο 5,1% του ΑΕΠ πέρυσι έναντι στόχου 4,2%, ένα «μη αμελητέο ποσό», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Η πρόβλεψη της Επιτροπής είναι ότι η Ισπανία δεν θα επιτύχει ούτε φέτος τον στόχο της.

Όλα αυτά έρχονται σε μια ευαίσθητη πολιτικά εποχή για την Ισπανία με τον Μαριάνο Ραχόι να έχει παραμείνει στην εξουσία μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στις εκλογές του Δεκεμβρίου, παρά τις φορολογικές μειώσεις της τελευταίας στιγμής που έκανε. Mειώσει που οδήγησαν στην υπέρβαση του στόχου για το έλλειμμα κατά σχεδόν 1% του ΑΕΠ. Αντί ωστόσο να προσπαθήσει να πείσει την Επιτροπή για τη δέσμευσή του στη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών, ο Ραχόι υποσχέθηκε, με συνέντευξη που έδωσε σε εφημερίδα, ότι θα μειώσει ξανά τους φόρους, εάν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Στην περίπτωση που η αξιολόγηση των Επιτρόπων είναι αρνητική, θα πρέπει να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, πριν η Κομισιόν προτείνει μία ποινή.

Ωστόσο, οι Επίτροποι πιθανόν να είναι επιφυλακτικοί να διαβούν αυτό το κατώφλι, καθώς και άλλες χώρες παραβιάζουν τους κανόνες, αλλά σε καμία χώρα δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις έως τώρα. Ακόμη και αν η Κομισιόν κλίνει προς την πλευρά των κυρώσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ μπορεί να καθυστερήσουν το επόμενο βήμα για μετά τις εκλογές της 26ης Ιουνίου.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι αντιλαμβάνεται πως η Ισπανία θα χρειασθεί περισσότερο χρόνο να επιτύχει τους στόχους της για το έλλειμμα. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό η Κομισιόν να μεταθέσει χρονιά τους στόχους για το ισπανικό έλλειμμα και ταυτόχρονα να επιβάλλει κυρώσεις στην κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Μέτρα κατά των Ισπανών συζητά το Κολέγιο των Επιτρόπων της ΕΕ appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα