Μέτρα ενίσχυσης των νησιωτών εξαγγέλλει σήμερα από τη Νίσυρο ο πρωθυπουργός

08:27 13/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη Νίσυρο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός ο οποίος θα ανακοινώσει μέτρα για την ενίσχυση των νησιωτών.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα εξαγγείλει την ενσωμάτωση της ρήτρας νησιωτικότητας στο σύνταγμα και μέτρα όπως η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο.

Όπως σημειώνεται, η ρήτρα νησιωτικότητας αποτελεί πάγιο αίτημα των νησιωτών και θα αφορά στην συνταγματική κατοχύρωση της νησιωτικότητας της Ελλάδος, από την οποία απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις του κράτους προς τους κατοίκους των νησιών.

Θα εξαγγείλει επίσης:

-Αναπτυξιακά κίνητρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

-Θα ανακοινώσει ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο

-Την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και αναβάθμιση της τοπικής οικονομίας μέσω επενδυτικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και μέσω νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα απαντούν σε χρόνια προβλήματα των τοπικών παραγωγών.

-Την αναβάθμιση των δομών Υγείας και Παιδείας των νησιών, καθώς και στελέχωσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό.

-Προγράμματα για νέους έως και 40 χρονών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και σε καινοτόμες ιδέες.

-Προγράμματα για τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Συγκεκριμένα για τον πολιτισμό σε άμεση εφαρμογή αναμένεται να τεθεί πρόγραμμα που θα εκσυγχρονίζει τις υποδομές των δημόσιων μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων.

Στο ακριτικό νησί ο Αλέξης Τσίπρας θα συνοδεύεται από τον υπουργό Ναυτιλία και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο ενώ θα έχει συναντήσεις με τον Φρανσουά Ολάντ και την Άνγκελα Μέρκελ.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το ΔΝΤ οφείλει να επιμείνει στη θέση του για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% μετά τη λήξη του προγράμματος και όχι να πιέζει για πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Επισήμανε επίσης ότι τα μέτρα για τους συνταξιούχους και την αναστολή του ΦΠΑ αποτελούν αυτονόητο δικαίωμα της ελληνικής Κυβέρνησης.

Πηγή: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα