Μετά το Eurogroup, η πλήρης στελέχωση των ΔΣ των τραπεζών

10:58 5/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η πλήρης στελέχωση του Διοικητικών Συμβουλίων (ΔΣ) των συστημικών τραπεζών θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα, μετά το Eurogroup της Δευτέρας, 10ης Οκτωβρίου, ανέφερε στο ert.gr πηγή που εμπλέκεται στη διαδικασία και έχει καλή γνώση του θέματος.

«Πάμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε αλλά η διαδικασία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν την Δευτέρα. Πιστεύω ότι θα έχουμε τελειώσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα,» τόνισε.

Ερωτηθείς αν η

καθυστέρηση θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα στο Eurogroup με δεδομένο ότι η στελέχωση των ΔΣ των τραπεζών περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα, ο ίδιος ανέφερε πως «(οι δανειστές) αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη που θα πρέπει να φέρει καλό αποτέλεσμα και είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα.»

Ουσιαστικά, οι κενές θέσεις είναι εκείνες του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας γιατί θα πρέπει να αντικατασταθεί η Λούκα Κατσέλη και μιας ακόμη θέσης καθώς και οι θέσεις του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου στη Τράπεζα Πειραιώς.

Εταιρεία επιλογής στελεχών εκτός Ελλάδος έχει επιλεγεί γι’ αυτή την διαδικασία ενώ τις εισηγήσεις στα ΔΣ των δυο συστημικών τραπεζών θα κάνουν οι αρμόδιες επιτροπές επιλογής που έχουν συσταθεί στις δυο τράπεζες με συμμετοχή ξένων, ανέφερε ο ίδιος.

Πάντως, η τελευταία λέξη ανήκει στη Τράπεζα της Ελλάδος και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) στη Φρανκφούρτη.

Οι πιστωτές δίνουν μεγάλη σημασία στη στελέχωση των ΔΣ των συστημικών τραπεζών και δεν δέχθηκαν να χαλαρώσουν τα πολύ αυστηρά κριτήρια επιλογής των στελεχών που ζητά ο νόμος όπως ζητούσε το ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και η ελληνική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος ανέφερε χθες σε προσυνεδριακή εκδήλωση του Σύριζα ότι οι θεσμοί δεν επέτρεψαν στην ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει τα κριτήρια επιλογής των μελών του ΔΣ των τραπεζών ώστε να είναι περισσότερο χαλαρά. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι θεσμοί απείλησαν πως δεν θα έδιναν την δόση και δεν θα γινόταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο που ανέφερε πως η ΕΚΤ και η Κομισιόν θα πρέπει να σέβονται και να τηρούν την καταστατική χάρτα της ΕΕ όταν διαπραγματεύονται, συμπληρώνοντας ότι η ελληνική πλευρά μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την απόφαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα