Μεγάλη συμμετοχή στη δεύτερη Ευρω-Αραβική Σύνοδο το Νοέμβριο στην Αθήνα

17:22 12/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ελληνική γέφυρα επιχειρηματικής και πολιτισμικής συνεργασίας του Αραβικού κόσμου και της Ευρώπης που θεμελιώθηκε πέρυσι, αποδεικνύεται ότι αποτελεί πολυπόθητη δίοδο επικοινωνίας και οικονομικής ανάπτυξης και εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό όλων των μερών.

Η δεύτερη Ευρω-Αραβική Σύνοδος που πραγματοποιείται στις αρχές Νομεβρίου στην Αθήνα έχει ήδη βρεθεί στο επίπεκντρο του ενδιαφέροντος καθώς σημαντικές προσωπικότητες έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και την εναρκτήρια ομολία θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στη Σύνοδο θα τεθούν προς συζήτηση γεωπολιτικά θέματα και θα αναζητηθεί συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της ναυτιλίας, της εκπαίδευσης, του τομέα των παραγωγικών επενδύσεων των αραβικών χωρών σε χώρες της Ε.Ε. και των ευρωπαϊκών επενδύσεων στον αραβικό κόσμο.

Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ, ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ιορδανίας Γιαρούμ Καντά, η επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Βιομηχανία, Επιχειρηματικότητα και ΜΜΕ Ελιζαμπέτα Μπιενκόβσκα, ο Έλληνας επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο γενικός διευθυντής για την Ενέργεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντομινίκ Ριστόρι, η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ ‘Ανχελ Μορατίνος, ο πρόεδρος της Ένωσης Αραβικών Επιμελητηρίων Νάελ Αλ Καμπαρίτι.

Επιβεβαιωμένες συμμετοχές υπάρχουν επίσης από αντιπροσωπείες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αραβικά διμερή επιμελητήρια, ευρωπαϊκές οργανώσεις και υψηλόβαθμα στελέχη ευρωπαϊκών και αραβικών εταιρειών. Σημειώνεται ότι πέρυσι είχαν λάβει μέρος περίπου 60 Αραβικές επιχειρήσεις κολοσσοί. Τη διοργάνωση υποσηρίζουν χορηγικά ιδιωτικές επιχειρήσεις και κυρίως η CCC (Consolitated Contractors Company).

Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας και άλλοι.

Σύμφωνα με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες η Σύνοδος εντάσσεται στην ελληνική προσπάθεια να αναδειχθεί ο κεντρικός ρόλος της χώρας μας στην περιοχή, τόσο για τα γεωπολιτικά όσο και για τα ενεργειακά ζητήματα. Άλλωστε στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η, πυκνή σε επαφές, ελληνοαραβική συνεργασία έως το τέλος του έτους με επαφές σε επίπεδο αξιωματούχων και ηγετών.

Σύντομα θα ανακοινωθούν και επιβεβαιώσεις από αρχηγούς κρατών του αραβικού κόσμου.

Την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου απαρτίζουν ο κ. Συμεών Γ. Τσομώκος, Ιδρυτής και Πρόεδρος του Οικονομικού Forum Δελφών, ο κ. Tawfic Khoury, Πρόεδρος του Al-Iktissad Wal-Aamal Group, ο κ. Χρήστος Φώλιας, πρώην Υπουργός Ανάπτυξης, πρώην Πρόεδρος του Άραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου & Ανάπτυξης και ο κ. Faysal Abou Zaki, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Al-Iktissad Wal-Aamal Group.

Στρατηγικός εταίρος και χορηγός της εκδήλωσης είναι η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Μέσης Ανατολής Consolidated Contractors Company (CCC). Χρυσός χορηγός της εκδήλωσης είναι η «Palestinian Greek Friendship Cooperation and Association», Αργυρός χορηγός είναι η εταιρία ΔΕΠΑ Public Gas Corporation S.A. και υποστηρικτές είναι οι εταιρίες Salfo and Associates S.A., Noisis Development Consultants, η Olympia Electronics, το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Αναπτύξεως και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Πηγή: ΕΡΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα