Μέχρι τη Δευτέρα η ελληνική πρόταση για άρση εμπλοκής στη διαπραγμάτευση

22:05 21/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μία ολοκληρωμένη πρόταση με στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης θα παρουσιάσει στο Eurogroup της Πέμπτης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει τώρα μέτρα για μετά το τέλος του προγράμματος, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Οικονομικών, την ώρα που ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί παρατηρεί πως οι Θεσμοί πρέπει να ζητούν μόνο τήρηση των δεσμεύσεων και να μην εγείρουν διαρκώς νέες απαιτήσεις.
Σε μια προσπάθεια να βρεθεί το σημείο ισορροπίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών, η κυβέρνηση έως τη Δευτέρα αναμένεται να έχει έτοιμη την πρόταση της προς τους Θεσμούς.

Η

θέση της Αθήνας αφορά

την επέκταση του «κόφτη» κατά ένα έτος με προσαρμογές στο σκέλος των δαπανών εφόσον χρειαστεί καιμείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 σε 2,5% και 1% για ανάπτυξη με μειώσεις φόρων και εισφορών.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει τώρα μέτρα για το 2019 και μετά… Είμαστε διατεθειμένοι να περιγράψουμε κάποιες κατηγορίες μέτρων τα οποία κατά την άποψη των δανειστών ενδεχομένως να χρειαστούν μετά το τέλος του προγράμματος» είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Εθνος της Κυριακής.

Εν μέσω αξιώσεων από Βερολίνο και ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, το δικό του μήνυμα στέλνει ο Πιερ Μοσκοβισί. Σε συνέντευξη του στο Έθνος της Κυριακής ζητά να αναγνωριστούν οι προσπάθειες της Ελλάδας και ορισμένοι να μην ζητούν επιπλέον σφίξιμο του ζωναριού.

«Είναι φυσιολογικό να ζητάμε η Ελλάδα να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της, αλλά μόνο τις δεσμεύσεις της. Όχι διαρκώς επιπλέον απαιτήσεις», σημείωσε Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

Σε άλλη συνέντευξη στην EurActiv.com ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε πως η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό είναι προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δήλωσε πως υπάρχουν ακόμα μερικά ζητήματα στο τραπέζι και σημείωσε πως «με κάποιες προσπάθειες και από τις δύο πλευρές θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε γρήγορα στην ολοκλήρωση», υπογραμμίζοντας ότι αυτό ήταν και το μήνυμα της πρόσφατης συνάντησης με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «μπορούμε να επιστρέψουμε στη συμφωνία του Δεκεμβρίου και να ξεκλειδώσουμε σύντομα τα μέτρα βραχυπρόθεσμου χρέους, αφού ελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές οι δεσμεύσεις για τη δημοσιονομική πορεία το 2017 και το 2018».

Αδιέξοδος και εξαιρετικά επικίνδυνος είναι ο τρόπος που η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα του ΔΝΤ και της παρουσίας του στο πρόγραμμα, δηλώνει η Ντόρα Μπακογιάννη.

Σε συνέντευξή της στην «Αγορά» η τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ είπε ότι «το ενδεχόμενο να περάσει ο έλεγχος στη γερμανική Βουλή σημαίνει ή αναβολή ή ακύρωση του ελληνικού προγράμματος, με σειρά αρνητικών επιπτώσεων για τη χώρα».

Μιλώντας στον ρ/σ ALPHA ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος ειπε πως είναι πιθανό για έναν χρόνο να αποδεχόμασταν να συζητήσουμε την επέκταση του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, δηλαδή να επαναλάβουμε τη φόρμουλα της λύσης που δόθηκε έτσι ώστε να κλείσει η α΄ αξιολόγηση.

«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρξει μια επέκταση του μηχανισμού, που τι ακριβώς λέει; Λέει πως αν δεν πιαστεί ο στόχος που έχει συμφωνηθεί, να δούμε και ποιος θα είναι αυτός, θα υπάρξει αυτόματη αναπροσαρμογή των δαπανών, έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να μπορέσει να πιάσει τον συμφωνημένο στόχο», είπε.

Βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι στο Eurogroup της Πέμπτης να καταγραφεί η πρόοδος για κρίσιμα ζητήματα όπως:

η 2η αξιολόγηση, ώστε να ανάψει το «πράσινο φως» επιστροφής των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση τηςοι δημοσιονομικοί στόχοι μετά το 2018 και ο τρόπος επίτευξης τουςτα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε την ανησυχία του για την τρέχουσα αξιολόγηση, λέγοντας «φοβάμαι ότι οι αλλαγές που δεν κάνουμε, μας έχουν ήδη οδηγήσει στον προθάλαμο του επόμενου Μνημονίου».

«Καλό είναι, η κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκλογές, γιατί τώρα πια Έλληνες και ξένοι γνωρίζουμε τις προθέσεις της» σχολίασε η Ένωση Κεντρώων.

Το πρώτο crash test των προθέσεων των θεσμών από ευρωπαϊκής πλευράς αναμένεται τη Δευτέρα στην τηλεδιάσκεψη του ΔΣ του ESM.

Πηγή ΕΡΤ1, Ρεπορτάζ Ρ. Αλεξοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα