Με συζήτηση επι των εγγυήσεων συνεχίζεται η Διάσκεψη για το Κυπριακό

10:25 29/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με το θέμα των εγγυήσεων συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά.

Οι συνομιλίες ξεκινούν περίπου στις 11:00 ώρα Ελλάδας και αναμένεται να ολοκληρωθούν δύο ώρες αργότερα. Θα ακολουθήσει συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά

Ακιντζί για τα άλλα θέματα. Η συνάντηση των δύο ηγετών τοποθετείται χρονικά από τη μία έως και τις τρεις μετά το μεσημέρι.

«Σπουδαίο βήμα, ότι όλοι παραδέχονται και αποδέχονται ότι το ζήτημα εγγυήσεων και ασφάλειας της Κύπρου είναι θεμελιακό θέμα του Κυπριακού” σχολίασε σε δήλωση του ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι “Παλεύουμε συστηματικά να λύσουμε το πρόβλημα του Κυπριακού. Παλεύουμε να ανοίξει ο δρόμος για συζήτηση των σημαντικών θεμάτων της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και να ανοίξει ο δρόμος για να αλλάξει αυτό το παρωχημένο σύστημα εγγυήσεων”

Η ελληνική πλευρά ζήτησε κατάργηση της Συνθήκης των Εγγυήσεων του 1960 με προώθηση ενός μηχανισμού εφαρμογής της συμφωνίας.

Η πρόταση για την κατάργηση της Συνθήκης των Εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων τρίτης χώρας και αντικατάστασή τους με ένα μηχανισμό παρακολούθησης και υλοποίησης των συμφωνιών παρουσιάστηκε από τον Νίκο Κοτζιά κατά την τοποθέτησή του στην πρωινή συνεδρίαση της πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό.

Η τουρκική πρόταση είχε άρωμα από το «σχέδιο Ανάν», αφού παρουσίασε σχέδιο τεσσάρων σημείων, για συμφωνία που αφορά εγγυήσεις, συμμαχία, αποχώρηση στρατευμάτων και εφαρμογή της λύσης.

Οι Τούρκοι επιμένουν στην διατήρηση κάποιου αριθμού στρατευμάτων. Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου πρότεινε, άμεση αποχώρηση συγκεκριμένου αριθμού στρατευμάτων και έναρξη παράλληλης διαδικασίας αποχώρησης των υπολοίπων, έως ότου παραμείνει ένας ελάχιστα συμφωνημένος αριθμός. Επίσης προτάθηκε διατήρηση των εγγυήσεων μέσω μιας μορφής ενδιάμεσης συμφωνίας.

Έξω από το συνεδριακό κέντρο μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης της Τρίτης , ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην τουρκική πρόταση, η οποία -όπως είπε- δεν ικανοποιεί καθόλου την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ακόμα πως τέθηκαν ερωτήματα από τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ τα οποία αφορούν σε εναλλακτικά σενάρια για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν έθεσε τρία ερωτήματα που θα πρέπει να επικεντρωθεί η συζήτηση, δηλαδή, πως οι πλευρές βλέπουν να είναι η επόμενη μέρα της λύσης, πώς θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες τόσο των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και ο μηχανισμός εφαρμογής της λύσης. Οι πλευρές θα πρέπει σήμερα δώσουν τις θέσεις τους στα ερωτήματα αυτά γραπτώς.

«Υπάρχει ακόμη δουλεία να γίνει» είπε Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ χαρακτηρίζοντας καλή τη συζήτηση. Φειδωλός και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την έξοδο του από το συνεδριακό κέντρο, αρκέστηκε στον χαρακτηρισμό μιας «εποικοδομητικής» πρώτης μέρας.

Σχετική είδηση:Μηχανισμό παρακολούθησης των συμφωνιών πρότεινε ο Ν. Κοτζιάς για το Κυπριακό

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ , ΕΡΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα