Με ιδιωτικό τηλεσκόπιο ίσως φωτογραφηθεί «γήινος» εξωπλανήτης

11:31 12/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα πρόγραμμα που αποσκοπεί στην κατασκευή ενός μικρού διαστημικού τηλεσκοπίου, που θα έχει το μέγεθος πλυντηρίου, ξεκίνησε από αστρονόμους και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στις ΗΠΑ. Το εγχείρημα στηρίζεται πρωτοβουλίες ιδιωτών και δεν λαμβάνει κρατική υποστήριξη.

Υπάρχει όμως ένας συγκεκριμένος λόγος για την κατασκευή αυτού του διαστημικού τηλεσκοπίου και αυτός αφορά την παρατήρηση του πιο κοντινού «γήινου» εξωπλανήτη, με το όνομα Proxima b, που σύμφωνα με τους αστρονόμους θα μπορούσε και να φιλοξενεί μια μορφή ζωής.

Η

αποστολή με το όνομα «Project Blue» βασίζεται στο διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» της NASA καθώς και σε άλλα επιστημονικά όργανα, με τη βοήθεια των οποίων έχουν παρατηρηθεί, ως τώρα, και άλλοι εξωπλανήτες.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη περισσότερων από 3.000 εξωπλανητών, όμως σε όλες τις περιπτώσεις ο εντοπισμός έχει γίνει έμμεσα και ποτέ έως τώρα δεν έχει τραβηχτεί μια φωτογραφία τους.

Το κόστος του τηλεσκοπίου υπολογίζεται σε 25 έως 50 εκατομμύρια δολάρια και παρόλο που το χρηματικό ποσό δεν είναι πάρα πολύ μεγάλο για τα δεδομένα της αποστολής, είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί μόνο από ιδιώτες.

Ο Proxima b εντοπίζεται γύρω από το άστρο Εγγύτατος του Κενταύρου, το κοντινότερο στη Γη και ένα από τα δύο άστρα που απαρτίζουν τον ‘Αλφα του Κενταύρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα